A Miniszterelnökség most megjelent 14 milliárd forint keretösszegű felhívásának köszönhetően az állattenyésztők alacsony létszámmal rendelkező állatfajták eredeti tartási-, takarmányozási körülményekhez hasonló feltételek megvalósítására, valamint a genetikai állomány megőrzésére pályázhatnak. A 100 százalékos intenzitású támogatás a tenyésztőszervezet által elismert állatállományra vehető igénybe.

Hazánkban a ritka és veszélyeztetett növényfajták genetikai erőforrásainak és a mikroorganizmusok megőrzése rendkívül fontos. A Miniszterelnökség a növénytermesztési és kertészeti ágazatban dolgozók számára nyújt a most megjelent felhívásával 100 százalékos támogatási intenzitású pályázati lehetőséget, annak érdekében, hogy ezeket a növényfajtákat felkutassák és megőrizzék. A pályázat keretösszege 3,8 milliárd forint, a kötelezettségvállalás időtartama pedig 5 év.

Az érintettek az állattenyésztési ágazatot érintő felhívásra elsőként 2016. február 1. és 2016. február 28. között, a növénytermesztési és kertészeti ágazatot érintő felhívásra pedig elsőként 2016. április 1. és 2016. május 2. között, kizárólag elektronikus úton nyújthatják be pályázatukat és kifizetési kérelmüket az MVH felületén, awww.mvh.gov.hu weboldalon. Másodszorra a következő év azonos időszakában nyílik lehetőség pályázni. A kötelezettségvállalás időszakának kezdete mindkét felhívás esetében, a benyújtástól függően 2016. január 1. vagy 2017. január 1.

A felhívások részéletes megismerésében és a pályázatok leadásában a www.szechenyi2020.hu weboldal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gondozásában megjelent kézikönyv ad részletes tájékoztatást és segítséget.

Forrás: Miniszterelnökség