A Kelemen László Emlékéért Kulturális Alapítványt 1992-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a településen nyugvó első magyar színigazgató munkásságát megőrizzék. – Elsőként a romos kápolnát újítottuk fel, valamint egy emlékparkot alakítottunk – kezdte Ádók István, az alapítvány kuratóriumának elnöke felsorolni a 23 év alatti ténykedésüket.

A régi temetőben egykoron a püspök egy 20-szor 20 méteres területet adott át az alapítványnak, hogy kezelje és rendbe tegye. – Itt alakítottuk ki az emlékparkot, ami később 8 ezer négyzetméteresre nőtt, s a folyamatos bővítésnek köszönhetően napjainkban már 4 és fél hektáron fogadja a látogatókat a rendezett park – emelte ki az elnök. A megújult kápolnához vezető út mentén stációt állítottak, valamint az 1814-ben itt eltemetett direktor sírja is megszépült.

Számos kulturális programot is szerveztek, illetve szerveznek most is a városban az alapítvány tagjai. Nem csupán helybéli, illetve környékbéli táncosok, énekesek, előadók lépnek ezeken fel, hanem neves színészek is. Olyan művészek szerepeltek, illetve vendégeskedtek már Csanádpalotán – a teljesség igénye nélkül – mint Bajor Imre, Agrády Gábor, Sinkovits Imre, Nagy Anna, Mécs Károly vagy Reviczky Gábor.

A 24. Kelemen emlékestet 2016. január 30-án rendezik meg, vagyis nemsokára negyedszázados jubileumát ünnepli a civil szervezet. Ennek előfutáraként nemrég megjelent egy kiadványuk, mely a kezdetektől egészen 2015-ig dolgozza fel szövegben és képekben a történéseket.

Munkatársunktól. K.