A békefenntartó lőgyakorlatokat követően a kontingens manőverszázadai megkezdték az egyik legfőbb feladatuknak számító tömegkezelési eljárások (Crowd Riot Control – CRC) begyakorlását. A két héten keresztül tartó foglalkozások az egyéni védések és a technikák begyakorlásával kezdődtek, majd a század szintű alakzatban történő mozgások és az elsajátított tudás tényleges alkalmazásával értek véget.

A kötelék gyakorlások során a békés „tömeg” fokozatosan vált egyre ingerültebbé. A feladat során a manőverszázadnak egy barikádon is át kellett törnie ahhoz, hogy végül a tömeget kiszorítsa a meghatározott területről. V. István százados az egyik század kijelölt parancsnoka elmondta: „A század szintű CRC gyakorlásoknál az alakzatunk megtartása a legfontosabb feladat, mert minden manőver erre az alakzatra van kialakítva.”

Egy agresszív tömeg esetén előfordulhat, hogy a katonákra gyúlékony anyagokat, esetleg molotov koktélokat dobnak, ezért a felkészítők nagy hangsúlyt fektettek a tűziszony (fire phobia) leküzdésére is. A fire phobia gyakorlások során a katonák megtapasztalták és átélték, hogy milyen érzés a tűzön áthaladni.

A gyakorlásokat követően Huszár Ferenc alezredes, a KFOR 14. váltásának kijelölt parancsnoka elmondta: „A kontingens felkészült a feladatok ellátására és a következő év elején megkezdődnek majd a műveleti területre történő átcsoportosítások.”

 

Szöveg és fotó: Búz Csaba hadnagy