Nemzeti összefogás keretében, a Visegrádi Négyek (V4) hadseregeinek felajánlásai alapján ez év október 14-én 21 fős cseh, október 31-én pedig 21 fős szlovák kontingens érkezett Magyarországra. A vásárhelyi laktanyában zajló, három hónapos kiképzésen a magyar, cseh és szlovák katonák megtanultak együtt dolgozni, beilleszkedtek a magyar közegbe, megismerték egymás technikai felszereléseit.

A közös kiképzésben résztvevők a szállítási feladatok alatt közel 71000 kilométer távolságot tettek meg, 1500 tonna anyagot szállítottak és 7000 katona ellátását biztosították. Mivel a program a migráció okozta válsághelyzet kezelésére készítette fel a katonákat, így építettek a vásárhelyi laktanyában egy műszaki gyakorlópályát, ahol bemutatásra kerülhetett a talaj előkészítéstől a kerítésépítésig minden – tudtuk meg Drót László ezredestől, MH 5. Bocskai István lövészdandár, parancsnokhelyettesétől.

A közös munkáról azt a megállapítást vonta le az ezredes, hogy mind a cseh, mind a szlovák logisztikai szakemberek olajozottan tudnak együttműködni a magyar szakemberekkel. Ha bármikor élesben is ilyen helyzetben lenne rájuk szükség, akkor gond nélkül tudnák megoldani a feladatokat. Maga a kiképzés többször is kapott ellenőrzést a három hónap alatt, a szlovák vezérkarfőnök, a cseh – és magyar honvédelmi miniszter személyében.

Jelenleg 2015. december 15-ével bezárul a gyakorlat, a későbbi együttműködés pedig politikai döntés kérdése.

Képekért kattintson a galériánkba!

sk