Testületi ülést tartott hétfőn a székkutasi grémium. Elsőként dr. Harkai István rendőr alezredes, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság vezetője számolt be a község tavalyi és idei közbiztonságáról. – Kisebb bűncselekmény növekedés volt tapasztalható 2014-ben a kapitányság területén, azonban ez Székkutasra nem vonatkozik. Jó a település közbiztonsága – mondta a december elsején kinevezett rendőrkapitány. Ismertette, rablás és zsarolás nem történt tavaly Székkutason. Trükkös lopásra sem került sor. Visszaszorult a tiltott kéjelgések száma is. 2014-ben kettő ilyen esetet regisztráltak, 2015-ben egyet sem.

Idén négy baleset és huszonnégy bűncselekmény történt a településen. A statisztikák javulásában nagyban közrejátszik, hogy kamerarendszer működik. Szél István polgármester megjegyezte: a jövőben tovább folytatják a rendszer bővítését. Elsősorban az óvoda és az iskola környékére, valamint a településre be- és kivezető utakhoz helyeznek el kamerákat.

A testületi ülésen az is kiderült, hogy tavaly 11 tűzeset volt a község közigazgatási területén. Ezek közül a legtöbb szabadtéren keletkezett. Kéménytűz, szén-monoxidmérgezés nem történt.

A grémium novemberben pályázatot írt ki a kéményseprő-ipari szolgáltatások jövőbeli ellátására. Erre egyedüliként a jelenlegi szolgáltató, a Csomifüst Plusz Kft. jelentkezett, így az elkövetkezendőkben is ők maradnak az ellátók a községben.

A Mágocsi utca 2. szám alatt megüresedett egy önkormányzati lakás. A testület arról döntött, hogy 2016. május 31-ig Török Tibor és családja kapja meg a bérlakást, akiknek nemrégiben leégett a Németh László utcai ingatlanuk. A képviselők úgy határoztak, hogy a családnak az említett időpontig csak a rezsit kell fizetni, lakbért nem kérnek tőlük.

Szél István beszámolt: december 4-én miniszteri elismerést kapott Székkutas a közmunkaprogramjáért. A polgármester Pintér Sándor belügyminisztertől vehette át az oklevelet. A járásban elsőként a község részesült ilyen kitüntetésben. Az oklevél fénymásolatából az összes képviselő és közmunkás kap egy-egy példányt.

Az ülés végén Rostás Péter elmondta, a múlt héten összesen 99 köbméter fát osztottak ki a településen, ami 120 személynek jelent segítséget. Az alpolgármester hozzátette, a közelmúltban az önkormányzat160 ezerrel támogatta a helyi katolikus templomot.

Megyeri József