A mezőgazdaság egy szezonális munka, ahol különféle munkafolyamatok, -mozzanatok váltják egymást. Jelen időszakban – a szántások befejeztével – a gépek téli eltárolását kezdik meg, de ekkor lehet elvégezni a javítási munkálatokat is. Ez nagyjából mostantól március, április elejéig tart.

A műsor során a szakember elmondta, hogy amikor befejeződött a termelésben való részvétele a gépeknek, akkor az az első, hogy le kell tisztítani őket. El kell távolítani a szennyeződéseket, növénymaradványokat. Aztán a hosszabb időre való eltárolás kapcsán arra kell odafigyelnünk, hogy – lehetőség szerint – olyan helyre helyezzük el, ahol védve van az esőtől, hótól, az időjárás viszontagságaitól. Különös tekintettel kell arra lennünk, hogy a mosás során megrekedt vizet kifújjuk a különböző részeiből. „A motorblokknak vannak ilyen részei, ahol esetleg problémát okozhat fagyás miatt” – emelte ki Hős János. De az is fontos, hogy ha hosszabb időre tároljuk a gépet, akkor az akkumulátort ki kell belőle szerelni, és fagymentes helyre kell helyezni. Ha van olyan része a gépnek, ami gyűjti a vizet (permetező, szippantó stb.), akkor azokat a részeket érdemes fagyállóval feltölteni.

Ha az üzemkörülmények során valami észrevétel volt, akkor azt az üzemnaplóban rögzítették a gépkezelők. Ez alapján pedig már megtervezhető, és elvégezhető a javítás. Ezek a korszerű gépek esetében már számítógépes diagnosztika segítségével történnek. Ha a javítások megtörténtek, akkor egy rövid próbaüzem következik, és ha mindent rendben találtak, akkor a gép mehet a termelésbe, illetőleg eltárolásra.

Hős János abban is segítségére volt a hallgatóknak, hogy mi a teendő a házkörüli kisgépekkel (láncfűrész, fűnyíró stb.). Lényegében nincs különbség, ugyanúgy a tisztítás és eltárolás fontos, fogalmazta meg. Általában az üzemanyagok, amikkel működnek, biokomponenssel rendelkezőek ezek, így hajlamos a karburátor vagy a porlasztó az enyvesedésre. Ennek elkerülésére célszerű havonta egy pár percre beindítani a motorokat, hogy átmosódjon, átmozogjon az üzemanyag” – tanácsolta Hős János.

 

 

G.