A Vásárhelyi Televízió a közelmúltban egy közvélemény-kutató cégen keresztül 500 vásárhelyi, illetve annak környékén élő embert kérdezett meg, amelynek célja elsősorban a tévénézési szokások felmérése, azonban általában a helyiek médiafogyasztási szokásait is vizsgálták – tudtuk meg Rókus Ákos ügyvezető igazgatótól. A minta nem reprezentatív, de a környék demográfiai megoszlását lefedi: a válaszadók többsége nő, illetve az életkori megoszlást is követi. A megkérdezettek települési aránya a következőképpen alakult: 95%-ban hódmezővásárhelyiek, 3%-ban makóiak, 2,5%-ban Vásárhely vonzáskörzetében élők vettek részt.

Nagy eredmény, hogy a Vásárhelyi Televízió nézettsége a tavalyi közvélemény-kutatáshoz képest 8 százalékkal nőtt, és a válaszadók 46,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy figyelemmel kísérik a VTV műsorát. Kiderült az is, hogy a nézők között a legnagyobb létszámban a 30 és 44 év közöttiek képviselik magukat.

A hírforrások hitelességét is felmérték a közvélemény-kutatásban. Itt 1-től 5-ig kellett pontozni a különböző hírforrásokat. Első helyen a VTV szerepelt 3,9 ponttal, míg a rádió pár századpont eltéréssel szintén 3,9-cel követi. Ezután jön a hirdetőújság 3,8-cal, majd kicsivel 3 pont felett a napilapok (3,4) és az internetes hírportálok (3,2), míg a lista végén (vagyis a legkevésbé hiteles hírforrásként) a közösségi oldal szerepel 3 ponttal.

A hitelességen túl arra is kíváncsiak voltak, hogy honnan tájékozódnak leginkább az emberek. A mérés alapján elsősorban internetes hírportálról (a válaszadók 39,8%-a). Ezek közül pedig toronymagasan kiemelkedik a Promenád.hu a maga 26%-ával. Fontos forrás még a rádió (34,2%), valamint a különféle napilapok (29,2%), de a válaszadók jelentős része tájékozódik a városi televízióból is (11%).

Az ünnepekre való tekintettel a Vásárhelyi Televízió vezetősége azt is fontosnak tartotta, hogy tisztában legyenek azzal, ilyenkor mit szeretne leginkább látni a közönség a TV-ben. Így erre is rákérdeztek. Kiderült, hogy a vásárhelyiek szeretik a helyi televízió műsorait. Mind a közéleti, mind a kulturális magazinokat figyelemmel kísérik, valamint a színházi és koncertfelvételeket is nagy érdeklődés övezi. Az ünnepi műsort is ehhez igazították: régi magyar, minőségi filmek, az augusztusi operettgála és a Platánvarázs is felvonul a karácsonyi és szilveszteri időszakban a VTV kínálatában.

ÉR.

Képek forrása: Vásárhelyi Televízió