Férfi és női boszorkák is fogadták vasárnap azokat, akik felkeresték a kiszombori Ady Endre Művelődési Házat. A helyi Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör – ahogy számos egyéb programot is – Luca-napot szervezett. Már-már feledésbe merülő népszokások, a fényhozóhoz, vagyis Lucához köthető jóslatok is újból életre keltek a kultúrház falai között.

– Felsorolnom is nehéz, mi mindent szerveztünk az érdeklődőknek, volt tökfaragás, boszi jelmezek készítése, ólomöntés, szellemes vetélkedő, tökkeresés, búza csíráztatása – tudtuk meg Kerekes Mónikától, a kör tagjától. A gyerekek körében minden egyes alkalommal igen közkedvelt az arcfestés. Ez alól Luca napja sem volt kivétel, de most a pókember helyett inkább a boszorkány és a szellem került előtérbe.

Az ólomból való jósolás szinte mára eltűnt. Kiszomboron azonban Süliné Rácz Emőke és segítői jóvoltából újra előkerült, legalábbis a december 13-ai rendezvényen. – A megolvasztott, majd gyorsan lehűtött ólomból ki lehet olvasni, mi is lesz a lányok leendő párjának a foglalkozása – vette át a szót Süliné Rácz Emőke. Persze, nem utolsó szempont, hogy a lányoknak nagy fanáziája legyen, hiszen a mai modern világban biztosan akad olyan fehérnép, aki programozó matematikust vagy akár PR-menedzsert is belelát az aprócska fémdarabba.

A Luca-napi összejövetel igen jó hangulatban telt. Az aulában még tűz is ropogott, igaz, a lángokat egy lámpa helyettesítette, de a körülötte lévő fadarabok igaziak voltak. A szorgoskodó gyerekeket és szüleiket frissen kisült Luca-napi pogácsával is kínáltak. A régi hiedelem szerint ilyenkor belesütöttek egy pénzdarabot az egyik pogácsába, s aki megtalálta, annak a következő esztendő szerencsés volt. Most nem kellett a pogiból elővarázsolni az érmét, hanem feldobták, s aki elkapta, azt előbb-utóbb felkeresi Fortuna.

Munkatársunktól. K.