Karácsony környékén számos jeles nap van, így például Luca napja is. – Ehhez számos népszokás tartozik, s ezek közül néhánnyal megismertettük a látogatóinkat – nyilatkozta Szikszai Zsuzsanna, a makói József Attila Múzeum igazgatója. Szombaton többek között a gyermekek és szüleik Luca-napi pogácsát sütöttek, bábot készítettek, búzát csíráztattak, valamint hagymanaptárat is gyártottak.

December 13-ához babonák is köthetőek, így például ezen a napon nem szabad varrni, mosni, nagyobb házi munkákat végezni. Az asszonyoknak otthon kellett ülniük, s várni a vendégeket. – Amennyiben az első látogatójuk férfi volt, az szerencsét hozott – folytatta az igazgató. Pogácsát sütöttek, annak a zsírnak a felhasználásával, mely az év végére megmaradt. Pénzérme is került az egyikbe, s aki megtalálta, annak szerencséje lett a következő esztendőben.

A pogácsa sütésében Németh Lilla is kivette a részét. – Édesanyámnak is szoktam segíteni a süteménykészítésben, elsősorban az édességeknél – árulta el a 11 éves kislány. A Kálvin iskola ötödik osztályosa a múzeumban nem csupán a konyhasarokban serénykedett, hanem a kézművesben is, ahol karácsonyfadíszt, illetve kukoricahéjból babát készített.

Még a rendezvény elején meghámoztak és levelekre szedtek a gyerekek egy vöröshagymát. Ebből ugyanis naptár lett. Tizenkét felé bontották a zöldséget és tálcárá tették a kis – tálkákra emlékeztető – szeletkéket. Mindegyik közepére került egy csipet só, s mindegyik alá odaírták egy hónap nevét. – A népi megfigyelés szerint, amelyikben elolvadt a só, az a hónap a következő esztendőben csapadékos lesz – tudtuk meg Szikszai Zsuzsannától. Jövő júniusban biztos lesz eső, mert a hatodik hagymaszelet alján csak lé volt.

Munkatársunktól. K.