A külföldről érkező turisták számának növekedése is két számjegyű, és továbbra is azért fontos különösen a német vendégek érkezése, mivel ők nemcsak egy-két napra, egy-egy hosszú hétvégre jönnek, hanem huzamosabb időt is nálunk töltenek, főleg a gyógyturizmus lehetőségeit kihasználva.

Katona Ilona arról is szólt, hogy a külföldi vendégek mellett jelentős hazai utazók forgalma is, e téren a régión belüli utazások is jelentősek, hiszen sok Békés, Csongrád, vagy Bács megyei választja célpontul az egyébként kiváló adottságokkal rendelkező terület szállodáit, uszodáit és más turisztikai attrakcióit.

– A régió legjelentősebb vonzereje továbbra is a termálvízre épülő fürdőkultúra és egészségturizmus. A régió nagy szerencséje – tette hozzá a regionális igazgató –, hogy ennek egész évben szezonja van, nemcsak a nyári hónapokban jönnek a vendégek.

– Mindemellett mint gasztro-régió is megjelenünk – mutatott rá a DARMI igazgatója -, hiszen kiváló a rendezvények mellett olyan kiváló hungarikumok találhatók itt, mint a szegedi paprika, vagy a halászlé, amelyek felkelthetik a hazai és a külföldi utazók érdeklődését. És ehhez még csatlakozik a kultúra, amellyel kibővítve vendégeket vonzó, komplex csomagok állíthatók össze, ezért is biztatjuk a turisztikai szereplőket az együttműködésre.

A kérdésre, hogy turizmus jó működéséhez mire van szükség, Katona Ilona arról is beszélt, hogy arra is szükség van, hogy el tudják érni a vendégeket, akiknek jó minőségű szolgáltatásokat tudnak ajánlani, de az is kell, hogy helyben legyenek jó szálláshelyek. Ezen túl sok múlik a Tourinform és TDM irodákon, amelyeknek munkatársai a vendégekkel közvetlenül foglalkoznak, és hogy ez jól működik, jelzi, hogy a dél-alföldiről elterjedt, hogy vendégszerető régió.

– A Magyar Turizmus Zrt. 2016-ot a gasztro-élmények évének nyilvánította, amely labdát nekünk le kell ütni – fogalmazott az igazgató, rámutatva: e területen a Dél-alföld abszolút toplistás már most is, de jövőre bármerre megyünk a régiót bemutatni, akár belföldön, akár a határokon túl, külön hangsúlyt fektetünk az ízekre, amelyek egy év múlva további kétszámjegyű emelkedést fog hozni a turisztika területén.

Arnay