Nyolc nemzet részvételével zajló úszóverseny kezdődik pénteken a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában. Almási István – az utóbbi időben – a fürdőn végzett infrastrukturális fejlesztésekről számolt be. Elmondta, hogy a 2003-ban épült a létesítményt, majd ezt követően egy szociális öltöző épület kialakítása történt. A múlt év során a sportuszoda bővítéseként elkészült egy élményfürdő – vette számba a polgármester az alakulástörténetet. „A Török Sándor Strandfürdő és a Gyarmati Dezső Sportuszoda felújítása jelenleg több fronton zajlik. A tervezési és építési tevékenység összértéke 1 milliárd 243 millió forint. Ez az újonnan épült hasznos alapterület nagyságát körülbelül 2321 négyzetméterrel fogja növelni” – tudatta Almási István. Majd folytatta a felsorolást: „A meglévő uszoda épületében férfi, női és csapatöltöző blokkban teljes felújítás történik. Ezen kívül az uszoda két medencéjének burkolati felújításai, járófelületei, javítások 263 négyzetméter területen szintén megtörténnek. A nagymednce körüli munkálatok már befejeződtek. A légtechnika automatikája is korszerűsödik, valamint az ablakokra 6 darab árnyékoló került.” Megtudhattuk, hogy tavasszal cserélik az öltöző padjait és szekrényeit. A rajtkövek, eredményjelző már lecserélődött, és a hangosítást is felújították. De azt is elmondta a város első embere, hogy energetikai korszerűsítés is zajlott az épületen, napelemek segítik a működését. De megemlítette, hogy egy nagyobb edzőterem is lesz, valamint folytatódik a bemelegítő medence kialakítása. „Mindennemű munkálat – bízunk benne, hogy – tavaszra, az Ifjúsági Európa Bajnokságra befejeződik” – zárta mondandóját Almási István.

Benkő Zsolt azokról a tapasztalatokról számolt be, amelyeket Izraelben, Netanja-ban szereztek a polgármesterrel. Ezek alapján azt a fontos megállapítást tette, hogy nagy szükség lesz az önkéntes segítők munkájára, hogy a 45 országból érkező sportolókat el tudják irányítani, segítségükre tudjanak lenni tavasszal. Így – lehetőleg – nyelvtudással rendelkező önkéntesek jelentkezését várják majd ennek érdekében.

Szentkereszty Szabolcs elmondta, hogy az uszoda folyamatos fejlesztése, és felújítás már lehetővé teszi egy ilyen verseny megszervezését, akár már a mai napon is. Majd a most hétvégén rendezendő versenyről adott információkat: a 2000 és 2001-ben született fiatalok csapnak majd össze a verseny során. Minden versenyszámban megmérettetik magukat, így a négy főszámon túl, vegyes úszásban is. Pénteken délután 4 órakor kezdődik a verseny és vasárnapig tart. A hétvégi versenyen a magyarok mellett szerb, román, szlovák, cseh, bosnyák, lengyel valamint Bosznia-Hercegovinából érkező csapatok vesznek részt.

A versenyen egy hódmezővásárhelyi fiatal is úszik Süli Ákos, aki bejutott a rangos versenyre.

 

 

G.