A kormány mintagazdaságként újjáalapítja a nagy hagyományokkal rendelkező mezőhegyesi ménesbirtokot, amely magánkézből újból tartósan állami tulajdonban lévő mezőgazdasági vállalkozás lesz ugyanúgy, mint ahogy volt háromszáz éven keresztül – az erről szóló kormányrendelet hamarosan megjelenik.

A mezőhegyesi mintagazdaság működéséhez a kormány mintegy 3500-4000 hektár állami földet rendel, amely biztosítja a ménesbirtok jövőjét, ezzel a nemzetgazdaság szempontjából országosan és helyben is kiemelt jelentőségű fejlesztést valósít meg a térségben.

Fotó: illusztráció

Az állam felelősséget kíván vállalni az ott dolgozó több száz emberért. A mezőhegyesi mintagazdaság megfelelő garancia lesz az adóbevételekre, a munkahelyek megtartására.

A Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok 2004-ben történt privatizálásáig nemcsak Magyarország, hanem Európa legrégebbi állami birtoka volt. A kormány mérlegelte Mezőhegyes városának, önkormányzatának, képviselő-testületének, illetve a mezőhegyesi agrárcégekben dolgozó munkavállalóknak a kérését és fölvetéseit. Ezt követően döntött a nagy múltú ménesbirtok mintagazdasággá történő fejlesztéséről, hogy kijavítsa azt a hibát, amit a szocialista kormány 2004-ben elkövetett, amikor a ménesbirtokot magánkézbe játszotta át.

Forrás: FM