Egyre közeleg a Karácsony. Már a második gyertyát kellett meggyújtani az adventi koszorúkon. Vasárnap este a makói főtér is megtelt emberekkel, hogy közösen lobbantsák lángra a gyertyát. Szlaukó Orsolya evangélikus lelkész mondott áldást. A Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Egyesített Bartók Kórusa karácsonyi dalokat énekelt, a Maros Táncegyüttes tagjai pedig ünnepi műsorral köszöntötték a jelenlévőket.

Gergely Gábor, a Grand Hotel Glorius igazgatója és Gaudi Márton mondott ünnepi beszédet. A képzőművész kiemelte: a karácsony az egyik legjobban lélekformáló ünnepe az emberiségnek. – Időszámításunk szerint 336-ban tartották meg először, s azóta a keresztény világ legszentebb ünnepe – folytatta Gaudi Márton. A képzőművész erre az alkalomra egy verset is írt, melyet elszavalt. A költemény annyira friss volt, hogy címet még nem kapott.

A legkisebbek legnagyobb örömére a Mikulás is megérkezett a szökőkúthoz. A bartókosok kórusának énekére szánkóval jött a hófehér szakállú ajándékosztó. Aki jól viselkedett, az ajándékot is kapott, valamint fel is ülhetett a Télapó szánkójára. Igaz, hó hiányában gumikerekeken gurult az a szán és rénszarvasok helyett két koromfekete ló húzta.

Az ünnepvárás hangulatában a makóiak jókat beszélgettek, forralt boroztak az adventi koszorú körül. – Sötétedés után már nem szívesen modulok ki, de a barátnőim rávettek, hogy jöjjek el, megérte – árulta el Dániel Zoltánné. Az idős asszonynak a családja távol él Makótól, így most adventkor nem maradt annyira egyedül, legalábbis arra az időre, amíg a téren ünnepelt a többiekkel.

Munkatársunktól. K.