(A képen sorban: Csókay Miklós, Torma Evelin, Schéda Alexandra, Hegedűs Éva és Risztov Éva)

Az Olimpiai Reménységek versenye egy háromfordulós versenysorozat volt, ahol minden 50, minden 100 és minden 200 méteres versenyszámot, valamint 400 gyorsot is úsztak az indulók, emellett volt még 4×100 méteres gyors és vegyes váltó is. 1995-ben, leírni is furcsa, 20 évvel ezelőtt a három forduló eredményei alapján a váráshelyi csapat – amelyet Risztov Éva, Hegedűs Diána, Schéda Alexandra, Torma Evelin és Hegedűs Éva alkotott – bekerült a legjobb nyolc csapat közé.

A döntőre abban az évben, december 2-án került sor, amelyet megnyertek a lányok. – Toronymagas győzelemnek is nevezhetjük, hiszen több mint 200 pontot vertünk a másodikra, 400-at a harmadikra. Csodálatos érzés volt, és maga nemében azóta is egyedülálló ez a teljesítmény, hiszen hódmezővásárhelyiként ők nyertek először ilyen versenyen, és azóta se senki! További érdekesség, hogy került is ki olimpiai bajnok a csapatból Risztov Éva személyében. A többi lány ezután pár évre mind abbahagyta a versenyzést – mesélte Csókay Miklós, a lányok edzője.

A gondolat, hogy ezt a csapatot újra egyesítsék, körülbelül fél évvel ezelőtt fogalmazódott meg Csókay Miklós és Risztov Éva fejében egy találkozó gondolata, amire majdnem mindenki el tudott jönni (Hegedűs Diána külföldi elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni).

Nem sűrűn látogat haza Éva sem, de erre mindenképp időt szeretett volna szakítani. Havonta azért haza jön, „Miki bácsival” is tartja a kapcsolatot, de a lányok között akadt, akit már hosszú évek óta nem látott. Az idén az Évára vár még egy medencés verseny Győrben, de a 2016-os olimpia van most a fókuszban: „Mindent ennek rendelek alá. Rengeteg edzőtáborba megyek, versenyek lesznek egymás után. Nagyon várom.”

A mostani találkozóról az úszónő azt mondta, hogy az a lényege, hogy felelevenítsék, milyen jó volt régen együtt edzeni, egy-egy versenyre készülődni. A vendéglőbe való megérkezés után szinte azonnal elő is kerültek a képek, rengeteg emlék, sok megbeszélnivaló tódult fel hirtelen az asztal körül.

ÉR.