A Belügyminisztérium idén is szociális tűzifa-támogatást biztosít az önkormányzatoknak. Apátfalva közel 4,5 millió forintos segítséget kapott az államtól. – A pályázati kiírás szerint ehhez mi több mint 320 ezer forintos önerőt adtunk hozzá – nyilatkozta Szekeres Ferenc polgármester. Ennek köszönhetően az önkormányzat összesen 253 erdei köbméternyi, jó minőségű tűzifát tudott vásárolni. A Dél-alföldi Erdészeti Zrt.-től vették a fát az apátfalviak, a szállítás költségét is a település állta.

A tüzelő lemérését egy apátfalvi vállakozó végezte. – Ennek köszönhetően megtudtuk, hogy összesen 2300 mázsányit kaptunk, ami Csongrád megyében a legnagyobb mennyiség – folytatta a község vezetője. A helyi rászorulóknak november 20-ig kellett beadniuk az igénylésüket. Elsősorban azt nézték a bírálók, hogy az az egyedülálló részesülhet fatámogatásban, akinek fizetése nem éri el 85 ezer 500 forintot, család esetén pedig az egy főre eső jövedelem nem lépi túl az 57 ezret.

A megadott határidőre 357 kérelem érkezett. Ebből 19-et el kellett utasítani különféle okok miatt. A gyermeket nevelők 8 mázsányit kaptak, így 119 család részesült belőle. A gyermektelen házaspárok – 80 pár – , 6-6 mázsányit vihettek haza, a 139 egyedül élő pedig fejenként 5 mázsányit. A szétosztást csütörtökön kezdték el, így Karácsonyra be is tudják fejezni.

Dömötör Zsolték 1993 óta élnek Apátfalván. – Két gyermekünk van, egy másfél éves kislány és egy 3 esztendős kisfiú – tudtuk meg az édesapától. Dömötör Zsolt jelenleg munkanélküli, a párja pedig gyesen van a kicsivel. – A havi összebevételünk nem éri el a 70 ezret, így nagyon jól jött ez a 8 mázsa tűzifa, ami akár három hónapra is elegendő lesz – árulta el a családfő. Dömötör Zsolt is rönköket kapott, ahogy a többiek is. Így otthon majd maga fogja szétfűrészelni és felhasogatni.

Munkatársunktól. K.