A Magyar Véradók Napja (november 27.) alkalmából szervezett köszöntés fővédnöke Almási István, a város polgármestere volt. A Magyar Vöröskereszt Hódmezővásárhelyi Területi Szervezete (Kása Gabriella, megbízott megyei igazgató), Hódmezővásárhely MJV önkormányzata (Almási István) és a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó (Dr. Kallai Árpád főigazgató) szervezésében zajlott a rendezvény. Valamint jelen volt még Országos Erzsébet (a vásárhely-makói kórház munkatársa), a Szegedi Regionális Vérellátó Központ regionális igazgatója, Dr. Szekeres Veronika főorvos és Dr. Mayer Klára főorvosasszony.

A véradással kapcsolatos egyik legfontosabb adat az, hogy nemis olyan régen, 1900-ban fedezték fel az AB-vércsoportrendszert, az RH- vércsoportrendszert 40 évvel később. Innentől számítható az az alapismeret, amit most is használnak – hangzott dr. Pálinkás Attila főorvos beszéde során.

Kiemelte, hogy „a hódmezővásárhelyi véradás kiemelkedő, prominens az országban. Az országos átlag – folytatta –, hogy a lakosság 5%-a ad vért, míg ez Vásárhelyen 8 % körüli értéket tesz ki. Megköszönte ezt az aktivitást. A jelenlévők között 14 olyan személy is volt, akik már több mint százszoros véradók. „Ezúton szeretném felkérni és bíztatni a későbbiekben önöket és a véradókat, hogy jó szokásukat tartsák meg, és rendszeresen adjanak vért, illetve, hogy a véradásban eddig részt nem vevő ismerőseiket győzzék meg a véradás jelentőségéről” – fogalmazott dr. Pálinkás Attila.

A rendezvényen közreműködtek a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola diákjai is műsorukkal.

 

 

G.