Molnár Renáta a Kormányablak osztályvezetője navigálta körbe a promenad.hu-t az épületben, és ő segített abban is, hogy minden ügyintézővel sikerüljön beszélnünk, még úgy is, hogy egymást követték a székekben az ügyintézésre érkező lakosok.

Az 1-es ablaknál Brakszatorisz Andrásnéval lehet találkozni, ahol az egyéni vállalkozással kapcsolatos ügyek intézhetőek, valamint nála a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványát is kérvényezni lehet. 2013-ban változott a törvény a mozgáskorlátozottság elbírálásával kapcsolatosan, emiatt fontos, hogy az erről szóló szakvélemény az ügyet intézőnél legyen, ellenben, ha nincs, akkor az összes orvosi papírját be kell vinni a Kormányablakhoz, és onnan kerül továbbításra a megfelelő szervhez. Az egyéni vállalkozás menetében is történt változás ez év októberétől, hiszen innentől kezdve webes ügysegéddel lehet az ügyet intézni.

A 2-es ablaknál Tembel Hajnalka várja a jogosítvány és útlevél ügyintézéssel érkezőket. Parkolási igazolvány és személyi igazolvány gonddal is lehet fordulni a tizenöt éve ügyfelekkel foglalkozó hölgyhöz. Arra a kérdésre, hogy mely dolgokat nem értik a hozzá tartozó ügytípusokkal az emberek, egy mai történetet tudott elmesélni: egy szerb vezetői engedéllyel érkező férfi szerette volna honosítani a jogosítványát. Ilyen esetekben a Központi Okmányirodához kell fordulni, ott tudnak segíteni az ügyintézésben. Hajnalka véleménye szerint egyébként a lakosok tisztán látják az ügyintézés menetét, de fontos, hogy magukkal hozzák a személyi igazolványukat, a lakcímkártyájukat és ha van, akkor a korábbi vezetői engedélyt és útlevelet is.

A 4-es ablaknál Görbéné Varga Piroska Gyöngyike várja a járáshoz tartozókat, ahol a lakcímbejelentést lehet intézni. Ha valaki lakóhelyet, vagy tartózkodási helyet változtat, akkor itt tudja megtenni annak a bejelentését, valamint a külföldről hazatérő magyar polgár is intézkedhet. Sokan ott hibáznak, hogy elfelejtik, hogy lakcím változás bejelentése még mindig egy bejelentő lapon keresztül történik, ezt nem szabad elmulasztani. Ehhez a laphoz a portán, vagy a 4-es ablaknál is hozzájuthatnak.

Az 5-ös ablaknál Berényiné Kurunczi Zsuzsannához lehet fordulni, aki népesség nyilvántartási ügyekkel foglalkozik. Ez leginkább adatszolgáltatások teljesítésére terjed ki, illetve honosítási kérelmek kiadására is van lehetőség, azonban csak a román állampolgárok esetében adják ezt ki itt Makón.  Fontos iratok, amire szükség van: honosításnál születést és házasságot igazoló papírokra, valamint az adatszolgáltatásnál kérelem írására is, az alap dokumentumok bemutatásán felül.

A 6-os ablaknál az országban egyedülálló módon helyet kapott a Széchenyi programiroda ablaka is, ahol hétfőn és szerdán 8tól 16 óráig fogadják a pályázatírás területén segítségre szoruló polgárokat és vállalkozókat.

A 7-es ablaknál Veréb Sándornéval lehet találkozni, aki személyigazolványokhoz tartozó ügyekben áll a rendelkezésre. Ilyen például a személyigazolvány kiállítás vagy csere, valamint szükséges esetekben, a lakcímkártya cseréjében is tud segíteni. Az ügyintézés gördülékenysége érdekében ilyenkor fontos, hogy a már lejárt személyit mindenképpen hozzák magukkal a lakosok, illetve ha – e mellé van érvényes vezetői engedély az is meggyorsítja a folyamatot. Tizennégy év alatt gyermekek esetében egy törvényes képviselő jelenléte is szükséges.

A 9-10-14-es ablaknál szociális ügyek és családtámogatási kérvények ügyintézése zajlik. Dr. Palócz Levente, Szűcs Tímea és Bakos Helga várja az ügyeiket intéző embereket. Szűcs Tímea mondta el nekünk, hogy a családi pótlék, az anyasági támogatás és a gyermeknevelési támogatás teszi ki az ügymenetek nagy részét. Gyakran előforduló hiba ennél az ablaknál, hogy az ide érkezők nem hoznak igazoló papírt a bankszámla számukról, amire az igényelt összeget utaltatni szeretnék. Érdemes ügyintézés előtt egy kicsit tájékozódni, interneten utána olvasni annak, hogy ki-milyen támogatásra lehet jogosult.

A 11-12-13-as ablakoknál a közlekedésigazgatással kapcsolatos ügyeket lehet elintézni. Kerekesné Mátó Marianna, Borbély Tibor és Bakos Endréné fogadja az ide érkezőket. Ide tartozik a külföldi honosságú jármű első forgalomba helyezése, járművek adás-vétele, származásellenőrzés és rendszámtábla gondok. Amit leginkább nem értenek a lakosok az az, hogy miért – mennyit kell fizetni. Januártól néhány dolog ingyenessé válik, ez iránt már sokan érdeklődnek. Fontos, hogy minden irat nálunk legyen, és akkor van miből válogatni- mondta el Kereskesné Mátó Marianna ügyintéző.

Az ablakoknál dolgozók egyhangú véleménye az volt, hogy rettentően boldogok az új környezetben, szépnek és tisztának találják. Sok esetben megkönnyíti a munkájukat, hogy a lakosok számot húzhatnak a váróban és ez alapján kerülnek sorra, illetve az ugyanitt található számítógépből is sokan már előre tájékozódnak. Ez azért előnyös, mert mire az ügyintézőhöz kerülnek, rengeteg hasznos információ birtokába kerülnek.

sk