Október közepén érkeztek a MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségébe azok a cseh és szlovák katonák, akik a „BALATON 2015” közös kiképzésen vesznek részt. Célja: a magyar, cseh és szlovák katonák kiképzése a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelését segítő logisztikai feladatok ellátására Kaposvár, Nagykanizsa és Hódmezővásárhely térségében.

Feladataik között szerepel többek között, hogy támogassák a határvédelembe bevont katonák ellátását. A „BALATON 2015” közös kiképzésen a magyar katonákkal 21 katonából álló cseh logisztikai egység és 21 fős szlovák kontingens vesz részt, december közepéig maradnak Magyarországon.

Köszöntőt mondott a város első embere, Drót László ezredes, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese, a két vendég kontingens parancsnokai Ondřej Prokop főhadnagy, cseh parancsnok, Jozef Jaššo főhadnagy, szlovák parancsnok.

Almási István így fogalmazott köszöntőjében: „Úgy gondolom, hogy az eddigi több területen is eredményes közös munka mellett, a közös kül- és belbiztonság politikával kapcsolatos kérdések összehangolása is sikeres.”

Drót László és a küldöttségek parancsnokai is egyenként megköszönték a szíves vendéglátást Hódmezővásárhelynek, és sikeresnek nevezték az eddigi közös munkát.

A rendezvényen közreműködtek a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola diákjai műsorukkal. Majd egy közös ebéden vettek részt a katonák.

 

 

G.