A makói kormányablak 2015. október 16-án nyílt meg a Polgármesteri Hivatal épületében a régi okmányiroda helyén található, földszint 12. szám alatt.

Rögtön a bejárat mellett jobbra nyílik az ajtó, amelyen belépve sorszámot húzhatunk, illetve várakozhatunk. Az ügyfélkapu regisztrációval rendelkezők az itt elhelyezett önkiszolgáló számítógép segítségével saját maguk is kezdeményezhetnek ügyintézést az ún. webes ügysegéden keresztül.

Illetve az ügyfélkapu regisztrációval rendelkezők időpontot is foglalhatnak a www.magyarorszag.hu weboldalon keresztül.

A nagyon tágas ügyféltérben 12 munkaállomáson fogadják az ügyfeleket, több mint 400 féle ügykörben állnak a lakosság szolgálatában. A hagyományos okmányirodai ügyeken kívül (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány igénylés, lakcímváltozás bejelentése, közlekedési igazgatási ügyek intézése) sokan keresik fel az osztályt családtámogatással kapcsolatos kérdésekben (ilyen a GYES, a GYET, az anyasági támogatás, családi támogatás és fogyatékossági támogatás igénylése) és szociális ügyekben (például ápolási díj, a közgyógyellátás, az aktívkorúak ellátása, hadigondozotti ellátások, valamint az egészségügyi szolgáltatás szociális alapon történő átvállalása).

– Az eddigi tapasztalat, hogy az ügyfelek igénylik ezt, lényegesen többen jönnek, mint a korábbi időszakban, hetente körülbelül 1000 ember veszi igénybe a szolgáltatást – tudtuk meg Égető Gábortól, a Makói Járási Hivatal vezetőjétől.

– Ami makói kormányablakot megkülönbözteti az ország összes többi kormányablakjától az, hogy a Széchenyi Programiroda ügyintézőit is meg lehet itt találni. Ők hétfőn és szerdán 8-tól 16 óráig fogadják a pályázatírás területén segítségre szoruló polgárokat és vállalkozókat. Illetve csütörtöki napokon a kormányhivatal is tart itt egy kihelyezett ügyfélfogadást – tudtuk meg Molnár Renáta osztályvezetőtől.

Újdonság még a hosszított nyitva tartáshoz való igazodás: hétfőn 7-től 17 óráig, csütörtökön 8-tól 16-ig, pénteken 8-tól 12-ig állnak az ügyfelek rendelkezésére. Csütörtöki napokon 9-től 14 óráig szakügyintéző fogadja az ügyfeleket nyugdíjbiztosítással és egészségbiztosítással kapcsolatosan.

Hogy mely ablaknál milyen ügyeket intézhetünk el, egy későbbi cikkben tárgyaljuk!

ÉR.