Az egyik, – talán – legfontosabb a madáretetésben, hogy folytonos és folyamatos legyen. Molnár Ádám úgy fogalmazott, hogy csak az kezdjen bele a téli etetésbe, aki tudja azt vállalni, hogy a téli hónapokban ezt végig is csinálja. Ugyanis a madarak odaszoknak ahhoz a területhez, ahol táplálékra lelnek, és ha számítanak rá, de mégsem találnak ott ételt, akkor nagyobb gondot tudunk ezzel okozni, mint hasznot.

A táplálék tekintetében az állapítható meg a madarakról, hogy az olajos magvak a legkiválóbb a számukra. Az fontos viszont, hogy ne sózottat, pirítottat adjunk nekik, hanem natúrt. Erre azért érdemes odafigyelni, mert nagy szomjérzést vált ki a madarakból, ha nem natúr formában eszik meg, és ez is problémát jelenthet, mert a hideg, téli időszakban nehezebben jutnak folyadékhoz. Az állati zsiradék is jó a számukra, itt is arra kell figyelmet fordítani, hogy ne füstölt és ne sózott szalonnát rakjunk ki nekik, a legjobb a natúr főtt szalonna.

Az alma egy fontos része lehet ennek a téli segítségnyújtásnak, ugyanis a magas cukortartalmával jó táplálék kiegészítőként szolgálhat, valamint ez mint folyadékforrás is lehet a madarak számára. De arra is felhívta a figyelmet a műsor során Molnár Ádám, hogy a különböző madárfajoknak, különböző a táplálékspecifikussága, így egyes madárfajok előszeretettel a földről táplálkoznak (rigó-félék, vörös begyek, egyes pinty-félék). Nekik azzal kedveskedhetünk, ha hómentes, nyílt területre szórunk ki különböző magkeverékeket, főtt tésztát, főtt zöldséget. A dúcetetőket, függesztett etetőket pedig a kisebb énekesmadarak (cinege-félék például) részesítenek előnyben.

A macskákra tessék vigyázni, ha madarakat etetünk! Valamint az itatás legalább ilyen fontos része a madarakon való segítség során. Itt langyos víz egy kis tálkában a legcélravezetőbb, amit naponta legalább egyszer ellenőrzünk, hogy ne legyen befagyva. Mivel a madarak tiszta állatok, így a folyadékbevitelen túl a tisztálkodásban is fontos szerepe van a víznek, hangzott el a Napraforgóban.

 

 

G.