Advent és karácsony idején jellemzően két fő veszélyforrásról kell említést tenni. Az egyik az otthon használt gyertyák, mécsesek és a karácsonyfadíszek jelentette kockázat. Országosan évente mintegy harminc esetben riasztják a tűzoltókat adventi koszorú okozta tűzesethez.

Az ilyenkor keletkező lakástüzeket leggyakrabban az okozza, hogy az emberek az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el, a lángok pedig könnyen belekapnak a különböző textíliákba, majd azok a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Ráadásul, ahogy telnek a napok, az egyre inkább kiszáradó fenyő mind könnyebben fog tüzet.

A gyertyákkal díszített adventi koszorúkat és házikókat ne tegyük közvetlenül az asztalterítőre, helyezzünk alá nem éghető alátétet, ami megakadályozza a tűz továbbterjedését. Ugyancsak fontos, hogy úgy válasszuk meg ezen ünnepi kellékek helyét, hogy ne legyen semmi éghető anyag a közelükben. Egy függönyhöz közel elhelyezett adventi koszorú könnyen komoly lakástüzet okozhat. Az égő gyertyákat soha ne hagyjuk magukra.

Másik fő veszélyforrás az elektromos égősorok, dekorációs világítások használata. A meghibásodott, nem ritkán bizonytalan eredetű fényfüzérek használata veszélyeket rejthet. Aki elektromos ünnepi dekorációval díszíti fel otthonát, húzza ki azokat az áramforrásból, mielőtt elmenne otthonról, ezzel is megelőzve egy esetleges lakástűz kialakulását.

A biztonság érdekében fontos, hogy a téli szünidőben ne hagyjuk a kisgyermekeket felnőtt felügyelete nélkül. A tűzgyújtásra alkalmas eszközöket zárjuk el gyermekeinktől, mert előfordulhat, hogy nem kellő körültekintéssel igyekeznek csillagszórót, vagy gyertyát gyújtani, a próbálkozásnak pedig tragikus következményei is lehetnek.

Ha már megtörtént a baj, nagyon fontos, hogy a keletkezett tüzek oltása előtt áramtalanítsuk a környező elektromos berendezéseket, a szobát, vagy akár az egész lakást, így további baleseteket kerülhetünk el.

Minden esetben – még akkor is, ha sikerült a tüzet eloltani – bejelentést kell tenni a 105-ös vagy a 112-es segélyhívószámon!

A másik említendő veszélyforrás a téli időjárással és a csapadékkal függ össze, hiszen a havas, jeges, síkos utakon és járdákon gyakoribbak a balesetek. Ezek többsége kis odafigyeléssel, a járdák megtisztításával, de főként az időjárási körülmények figyelembevételével könnyen megelőzhető.

Kérünk mindenkit, hogy kövesse figyelemmel a hatóságok felhívásait és az időjárási előrejelzéseket! Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az utak állapotáról!

Forrás: katasztrófavédelem