Bagitáné Szécsényi Mária alpolgármester nem volt jelen, a testület többi tagja igen. Első napirendi pontként költségvetési tájékoztatást hallhattak az érdeklődők. Zsótér Károly polgármester felsorolta a munkájuk főbb pilléreit. Megállapította, hogy a településüzemeltetésre nagy hangsúlyt fektetnek (közterületek, temetők, közvilágítás stb.). Elmondta, hogy három háziorvos és körzet van Mindszenten, egy gyermekorvos valamint két fogorvos. Óvodák, iskolák (ebből kettő). A Dózsa-telepivel kapcsolatban elmondta, hogy energetikai felújítást hajtottak végre, mellyel jelentősen csökkent a fűtési költség, és a beruházással majd fejleszteni is tud az iskola saját forrásból. Amelyeket még kiemelt a polgármester: kulturális tevékenységek, közétkeztetés, települési támogatás (házi bekötések, étkeztetés, szociális tűzifa), lakás- és helyiséggazdálkodás (bérlakások), környezetvédelem, közfoglalkoztatás (jelenleg 101 ember), helyi adók intézése, az ifjúság és a sport támogatása (43 millióból felújították a focipálya öltözőjét), kerékpárút, járda, parkolók –> bízik benne, hogy ezeket a jövőben be tudják indítani, helyi szemétszállító céget szeretnének. Nagyjából 1 milliárd forintból gazdálkodik a város, 6986 ember él Mindszenten – mondta Zsótér Károly.

A jövőbe tekintés az alábbiak szerint történt: egy fejlesztési alapot hoznak létre, amely a költségvetés adókból befolyt elkülönített része lesz. És amit csak fejlesztésre szeretnének költeni, lévén, hogy önerő nélkül nem tudnak majd pályázni – fogalmazott a város első embere. Egy 10 évre szóló 80 milliós hitelt akar felvenni az önkormányzat, hangzott el. A kazánprogramról úgy nyilatkozott Zsótér Károly, hogy nagy megtakarítást jelent.

A financiális és tervek két részre oszthatók: 1. területi operatív program:

 • Dózsa-telepi városrész csapadékvíz elvezetése
 • Városháza felújítása (a pincerész támasztva van, beszakadhat) 100 millió
 • strand fejlesztése, tanösvény kialakítása, Tiszai Fesztivál terve
 • idősek napközis ellátása (30 főre bővítenék), a Plébániát tervezik új épületként
 • bölcsőde kialakítása (ismét) a Móricz utcai épületben, szeptember 1-jétől
 • bankpalota felújítása
 • kerékpárút (piactól a kenyérgyárig legyen), valamint parkolók

  A 7 terv megvalósulásának esélyét 95%-osra értékelte a polgármester.

  2. országos program:

  • belterületi közutak rendbetétele
  • vízhálózat felújítása (nagyon rossz állapotban a csőrendszer) –> „Katasztrófa helyzet előtt állunk.” (Zsótér K.)
  • egy záportározó tó létrehozása
  • „Vállalkozókat kell idehozni.” (Zs.K.), ipari park létrehozása
  • csibenevelő telep létrehozása (Hungerittel tárgyalnak, kormányzati döntésre várnak)
  • megszűntetni a hulladéktelepet (tisztázatlan a terület tulajdonjoga, tervezik, hogy pert indítanak az ügyben)

  Második napirendi pontként a szennyvízberuházás volt terítéken. December 31. a pénzügyi zárás határideje, hangzott. Túri Ferenc (Alföldvíz, divízióvezető-helyettes) tájékoztatása szerint 520-540 köbméter a bemenő szennyvíz. Így 50% felett jelenleg a telep kihasználtsága. Zsótér Károly azt kérte, hogy minél hamarabb kössenek rá az emberek a rendszerre. Körülbelül 1200 Ft/köbméter talajterhelési díjat kell majd fizetni, ha mégsem.

  Jövő év júliusára kaphatják vissza azok a befizetett összegüket, akik lakáskasszások, rendszeresen fizettek, ugyanis ekkor jár majd le a futamidő (persze vannak más-más esetek és futamidők is, ettől ez változhat az egyes esetekben). Az összeg tekintetében 200ezer forintról van szó, 40-45ezer forint a Víziközmű Társulat működési költsége ebből már lejött, ugyanis nagyságrendileg 250ezer körüli az összeg. Elhangzott, hogy aki nem fizetett egyáltalán, attól ezt a 40-45ezer működési költséget be fogják hajtani.

  Jöttek a kérdések: Csaba Lászlóné arra volt kíváncsi, hogy kell-e kérvényezni, ha nullás a vízfogyasztás, a talajterhelés mentességét? –> Marinki Márta az Alföldvíz képviseletében válaszolt: „Ha nullás a számlája egész évben, ezt igazolja a cég, akkor nincs talajterhelési díj.” További kérdése volt, hogy hasznosul-e a gimnázium épülete? –> Zsótér Károly úgy fogalmazott, hogy a gimnáziumból inkubátorházat akarnak kialakítani, 10-15 vállalkozás számára. Csaba Lászlóné felhívta továbbá a figyelmet a Nyomás sor veszélyes állapotára, és javasolta, hogy alakítsanak ki kalandparkot. –> Az utat szeretnék megoldani, keresik rá a forrást. Kalandpark nem lesz, nincs rá támogatás. Azonban a tervek között szereplő turisztikai attrakciók terveiről számolt be a polgármester: a Tisza túloldalán vízpárára vetített mozifilm, esetleg meccs stb., és víziszínpad lehetősége.

  Ágoston Jánosné: 25ezer túlfizetése van, és aggályosnak találta, hogy kérelmeznie kell a saját pénzének visszafizetését –> Hevesi István, a Mindszenti Víziközmű Társulat elnöke válaszolt: sajnálja, de így működik a rendszer, hogy kérelmezni kell. Ágostonné: Egy összegben fizettem be, hogyan kapom vissza a befizetett pénzt? –> Kidolgozzák a módját.

  Danicska Lajos éles kritikát fogalmazott meg a városvezetéssel szemben: „Jó lenne felébredni az álmokból, Karcsi!” Véleménye, hogy sok mindenre nincs pénz, de a Városháza felújítására igen; bírálja az országgyűlési képviselő Mindszentre irányított (vagy nem irányított) figyelmét, ugyanis nagyon rosszak az utak; A rendőrök nem elérhetők, mégis bővíteni kívánja Harkai István; „Ki jönne ide turista?” – nincsenek éttermek, nincsenek nyitva boltok; sok pénz megy a focira (pl. focipálya világítás); bezárták a bölcsődét, most meg kinyitnák – „Hogy is van ez?”. Szerinte Zsótér Károly terjengősen vázolta a terveket, és sok része nem is volt érhető számára – fogalmazott. –> A polgármester sok mindenben igazat ad neki. A bölcsődére úgy reagált, hogy amikor bezárták két gyerek volt, nem érte meg, jelenleg jobb a helyzet, és így megéri. Egy dolgot kiemelt, arra nagyon vigyáz mint városvezető, hogy ne zárjanak évet hiánnyal. Lupityka Gáborné Pelyva Sára települési képviselő: „Jó lenne, ha milliókat tudnánk adni a szervezeteknek. 1,5 millió jut összesen jelenleg a civilszervezeteknek.” Majd ismertette, hogy milyen szervezet mekkora összegű támogatást kapott, a foci pl. 80ezret. A polgármester a testületi ülésekre invitálta Danicska Lajost, hogy jelezze, amivel nem ért egyet, az úr a meghívást tisztelettel visszautasította.

  Jenei Jánosné: Szerinte jól működik a civilszervezetek támogatása. 365 aláírást gyűjtött össze azért, hogy a szennyvízberuházásra befizetett összegekről vegyék le a záradékot (hogy visszakapják), hogy ezzel az összeggel tudják a lakosok finanszírozni a házi bekötések költségét. Írt egy levelet a Víziközmű Társulásnak ezzel kapcsolatban, de 365 aláíró ellenére az ő esetére reflektáltak. Ezt szerette volna tisztázni. –> Hevesi István reflektált: Hofit idéz. Megvizsgálta az aláírókat, és közülük 155 olyan volt, ahol nem is fizettek be, de visszakérnék. Ha a futamidő vége előtt kiveszik a pénzt, akkor elesnek az állami támogatástól a lakáskasszások, „nagyon sok pénzt buknánk el, ezt nem engedem” – fogalmazott. Majd arra kért mindenkit, hogy ezt az öt hónapot bírják ki, valamint elnézést kért mindenkitől, akit esetleg indulatosabb válaszával megbántott. Azzal egészítette ki a polgármester (fentebb vázolt) szavait, hogy csak az ütemszerű befizetéseknél vannak meg ezek a számok.

  Bacsa Veronika: Miért kell közelharcot vívni, hogy visszaállítsák a bejárómat? –> Megvizsgálják. (Sándor Tivadar, fő-építésvezető) „130ezer forint iparűzési adót fizetek be, mégis én takarítom az árkomat. A telepi ember nem számít?” –> „Több pénzt költöttünk az utóbbi időben a telepre, mint a központra.” (Zsótér Károly) „Történt-e a fiatalok itt tartására lépés? (Nincs normális szórakozóhely.)” –> Nem érkezett válasz. Sok a kóbor kutya. –> Egy délelőtti testületi döntést említett a polgármester: A HEROSZ szentesi szervezetével köt megállapodást az önkormányzat a kóbor kutya ügyben, sok pénzt költ erre az ügyre a település. A szeméttelepen sok a patkány, rengeteg kárt csinálnak. –>Fel kell jelenteni a tulajdonost, hangzott a válasz.

  Pósz Péter: Eb összeírás: „Volt értelme? 50% sincs, aki kitöltötte, ráadásul egy elpusztult kutya bejelentésével ide-oda küldözgették egy ismerősét.” –> Kideríti, ki volt, aki így foglakozott az üggyel Zsótér Károly. „A forráshiány egy univerzális szó lett, mindenre kifogás lehet, jó lenne ezzel is foglalkozni, hogy ne legyen” – fogalmazott.

  Sánta József: a Búzavirág utcába ne engedjék be a nagy gépeket, szétnyomják az utat! –> 7,5 tonnás súlykorlát-táblák lesznek, itt is. „A Szabadság út 45-ben még mindig nincs akna fedlap (egy éve)” –> Utánanéznek (Sándor Tivadar). „A be nem épített telek is terhelve van. Mikor oldják föl?” –>  Hevesi István: egy kérelem ellenében feloldják.

  Szilágyiné: Mikor érkezik az első szennyvízdíj számla? –> Jelen pillanatban még nem tudják ezt pontosan megmondani. (Marinki Márta)

  Egy úr: a kerékpárutat Csúcs városrészre nem lehetne elvinni? –> Beveszik a programba.

  Megkérdezte, hogyan számolták ki a szennyvíz összegeket, elmagyarázták neki. Felvetette, hogy az iskolánál a 30 km/h-s korlátozó táblát ki lehetne egészíteni egy „–tól –ig” időhatárral, hogy például éjszaka, amikor nincs gyermekforgalom, akkor lehessen 50 km/h-val közlekedni. Ezt nem támogatja a polgármester, azt a 300 méteres szakaszt ki lehet bírni 30-cal is ­– fogalmazott.

  Az idő elhaladtára hivatkozva Zsótér Károly közli, hogy a további kérdések lehetősége mindenki előtt nyitva áll a fogadóóráján.

   

   

  G.