A projekt június 17-től november 30-ig tart, vagyis fizikailag még nem zárult le. Azonban már így is elmondható, hogy a kitűzött iránymutató indikátorokat a legtöbb esetben teljesítették, vagy éppen túl is szárnyalták – tudtuk meg a műsor folyamán Gyarmati Zoltántól.

Ez köszönhető egyrészt a projektben résztvevő konzorciumi tagok (a vezető Csongrád Megye fejlesztésért Nonprofit Kft., valamint a partnerek, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás, a Kisteleki Térségi Egészségügyi Központ Nonprofit Kft., a Móra-Vitál Térségi Egészségmegőrző és Szociális Nonprofit Közhasznú Kft., illetve a Szegedi Tudományegyetem) szakmai profizmusának. Illetve a vendégek még kiemelték a kommunikáció hatékonyságát, hiszen anélkül a programok sora (amelyek minden Csongrád megyei teleülésen megvalósultak, és tulajdonképpen a 3 és fél hónapos konkrét megvalósítási idő alatt annyi rendezvényt szerveztek, ami egy egész évre is elegendő lett volna) nem jutott volna el a célközönségig – fogalmazta meg Kakas Béla.

Ebben a programban elsősorban a kistelepülés élőkre koncentráltak. Ők azok, akik talán kevésbé jutnak el a szűrésekre, márpedig a megelőzés, a prevenció élénkítése egy kiemelt része volt a programnak. Ez azonban beleilleszkedik az egészségtudat átfogó formálásába.

A műsorsorán felvételről megszólalt B. Nagy László országgyűlési képviselő, fejlesztési miniszteri biztos, aki a kormányzat egészségügyi terveiről, népegészségügyi törekvéseiről számolt be: „A kormányzatnak kiemelten fontos az egészségügy kérdése. Ezzel kapcsolatosan már a korábbiakban számos intézkedés született, elég csak a dohányzás visszaszorítására irányuló törvényekre gondolni. A legfontosabb, hogy a fiatal generációk gondolkodásában változást eszközöljünk, és egyben ez a legnehezebb feladat is. A sportolás hiányzik leginkább a gyerekeknél, ezt próbálja meg kiküszöbölni a mindennapos testnevelés.  Januártól pedig életbe lép az egészségügyi alapellátásról szóló törvény, ami a megelőzésre irányítja a figyelmet.”

Gyurisné Pethő Zsuzsannát, a program szakmai vezetője a következőket emelte ki a program kapcsán: „Rengeteg egészségmagatartást formáló rendezvény volt, például a különféle falunapok. Volt tinitanácsadás, de fontos volt a drogcentrum tevékenysége is. Ez utóbbi főleg a biztonságos szórakozóhely megteremtésének szükségességére helyezte a hangsúlyt, illetve létrehoztak ún. partipontokat különböző kortárs segítők közreműködésével. Amik megalapozzák a jövőt, a program során elkészített felméresek. Ezek lehetnek a jövőre nézve kiindulási alapok.”

Dr. Berecz Zsuzsanna, a Vasútegészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. szegedi központjának orvosigazgatója pedig felvételről beszámolt nekünk a szűrések eredményeiről: „Körülbelül 1300 ember vett részt a szűréseinken, ebből 1250-nek adtunk tanácsadást is. A lakosság igényli az ilyesmit: lelkesek voltak, volt értelme a munkánknak. Kimondottan a kistelepüléseket céloztuk meg, a cél volt egyfajta esélyegyenlőség biztosítása. Ez is lehet az oka, hogy ki tudtunk szűrni ilyen sok elváltozást.”

Széchenyi 2020!

Befektetés a jövőbe! Készült az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. megbízásából.

ÉR.