Egy tűt, pontosabban egy varázspálcát sem lehetett leejteni szerdán a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola nagytermében. A varázslatos, vagyis az intézmény nyílt napjára közel kétszáz nyolcadikos érkezett, akik kíváncsiak voltak arra, mit is lehet itt tanulni. – Igazi családi nappá alakult a rendezvényünk, hiszen még a szülők is kivettek szabadságot, hogy elkísérjék hozzánk csemetéiket – nyilatkozta a fővarázsló, vagyis Horváth Zoltán igazgató.

A népszerű regény, a Harry Potter környezetébe helyezték az egész varázslatos nyílt napot a Galambban. Ennek egyik oka, hogy az intézményben is vannak laborok, olyanok, mint gépész, tejvizsgáló, informatikai vagy mikroszaporító, ami egy kicsit homályba burkolja ezeket a szakmákat. Másrészt pedig Harry is megidézi patrónusát, aki segít neki, ahogyan az általános iskolás vendégeket is kalauzolják a galambos diákok. A vendégek egy kalapból húzhatták ki, melyik házhoz is tartoznak.

Érdekesebbnél érdekesebb bűbájok, vagyis bemutató órák részesei lehettek a tanoncok. A gépész laborban angyali és pokoli szerkezeteket vizsgáltak, máshol pedig mágikus növényeket szaporítottak. A sportpályán pedig közelebbről is találkozhattak a varázslatos járgánnyal, vagyis a Nimbusz 2000-rel.

Siskó Sándor a fiával jött el Tiszaszigetről. – A 14 esztendős Andort kísértem el, mivel a család mezőgazdasággal foglalkozik, így örülnék neki, ha a későbbiekben ő venné át a stafétát – fogalmazott az édesapa. Az interneten keresztül szereztek tudomást a nyílt napról, így kerültek Makóra. – Többen is ajánlottak a Galambot, mivel ez egy nagyon jó mezőgazdászképző – vette át a szót a tanonc, vagyis Andor.

A Dániel család Csanádapácáról utazott a Maros-partjára. – A fiamat a mezőgazdasági gépész szak érdekli, ezért döntöttünk úgy, hogy megnézzük a makói iskolát – emelte ki az édesanya, Dánielné Csabai Mária. A közelükben Kétegyházán lehet hasonlót tanulni, de ők kíváncsiak voltak a makói lehetőségekre is. A gyermek, vagyis József is folytatná szülei munkáját. Egészen kicsi kora óta a gépek, a traktorok körül forgolódik, így természetes, hogy a későbbiekben ezzel szeretné keresni a kenyérre valót.

Munkatársunktól. K.