Az Aranycsapat 1953. november 25-én londoni Wembley stadionban 3:6 arányban legyőzte az akkor 90 esztendeje veretlen angol válogatottat. A sporttörténeti győzelem emlékére a Magyar Labdarúgó Szövetség 1993-ban november 25-ét magyar labdarúgás napjává nyilvánította. Ennek a tiszteletére szerda este a Hagymaházban a nemrég megalakult Szirbik Miklós Egyesület A makói labdarúgás története címmel kávéhézi beszélgetést rendezett.

– Régi makói focisták, edzők, vezetők, illetve érdeklődők cseréltek eszmét ezen az összejövetelen – tudtuk meg Zeitler Ádámtól. Az egyesület alelnöke a kezdetektől, vagyis 1912-től a hatvanas évekig bezárólag ismertette a helyi labdarúgás időszakát. Ezt követően Gyömbér Péter, a Marosmenti Utánpótlás Futball Klub elnöke és Ménesi Gábor, a Makói Futballklub tulajdonosa vette át a szót. A két szakember nem csupán a múltról beszélt, hanem a jelen történéseibe be is vonták a jelenlévőket.

– Ezt a napot az is megkoronázza, hogy a magyar válogatott hosszú idő után ismét kijutott az Európa Bajnokságra – emelte ki Ménesi Gábor. A volt kapus elárulta: szinte az anyatejjel szívta magába ezen sportág szeretetét. Huszonöt esztendőn át volt játékos, majd átvette a makói klub irányítását. A Maros-parti labdarúgás legnagyobb sikere az NBII-es harmadik hely. – Ezt az élményt soha, senki nem veheti el tőlem, hiszen átéltem – fogalmazott Ménesi Gábor.

A klubtulajdonos szívesen emlékezik vissza az 1989-90-es évekre, mikor csapatával feljutott a megyei első osztályból az NBIII-ba. – A szegedi Kinizsi Hússal mérkőztünk, nagyon jól ment a védés, még egy tizenegyest is hárítottam, ennek a május elsei sikernek köszönhettük azt, hogy a tabella élére kerültünk – folytatta a múltidézést Ménesi Gábor. Olyan eset is volt, mikor beinjekciózott vállal kellett védenie, mert játék közben megsérült és nem volt cserekapus. – A bíró megállította a meccset, kaptam pár érzéstelenítőt, aztán játszottam tovább – tette hozzá végül az egykori labdarúgó.

Munkatársunktól. K.