Mostanra már biztosan átestek a leggólyább kollégisták is a tűzkeresztségen – ez is egy tradíció a Cseresnyésben. A kollégium tanulói novemberben összegyűlnek, hogy megszemléljék, mit tudnak a legifjabbak.

Hogy miért ilyenkor? Mert az évkezdés sokkja után ez az a pont, amikorra már kellően felbátorodnak, hogy szerepeljenek. Meg persze be is kell ezeket a produkciókat tanulni.

Nem fukarkodtak a tehetséggel. Rögtön egy ütős műsorszámmal indítottak: ostorcsattogással riasztották el a rosszkedvet. És sorra jöttek a fellépők.

Ki egy verssel, mások inkább tánccal, zenés produkcióval készültek. A tehetségnek nem szabtak korlátokat a pedagógusok, viszont mindenben segítették, támogatták, bíztatták a tanárok, nevelők a diákokat – mesélte az est szervezője, Kiss Pál nevelőtanár.

Kosztka Regina és Balog Malvina mindketten 15 évesek, pitvarosiak és a Németh László Gimnázium padjait koptatják, így nem volt kérdés, hogy közös produkcióval rukkolnak elő.

Mivel Regina már többször ért el eredményeket szlovák nyelven előadott versekkel, Malvina pedig hagyományőrző szlovák néptáncra jár évek óta, így összefűzték kettejük tudományát. Táncolni ugyan ezúttal nem táncoltak, viszont a vers mellett énekkel kápráztatták el a nagyérdeműt. Mindezt népi viseletben.

Katona Viktória (15 éves) budapesti, de Hódmezővásárhelyen tanul a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskolában, mivel a fiatal lány állatorvos szeretne lenni, és az állategészségügyi és állattenyésztői technikusképzéssel már el tud helyezkedni, mint állatorvosi asszisztens. A bemutatkozó esten előadott produkciójának viszont semmi köze ehhez: egy osztálytársnőjével, Katona Anna Edinával humoros verseket adtak elő (jobbára bordalokat).

ÉR.