– Az intézményünkben több mint húsz esztendeje tanulnak a diákjaink szorobánnal számolni – nyilatkozta Szabóné Vígh Erzsébet, a kiszombori Dózsa György Általános Iskola igazgatója. Ennek a régi japán szerkezetnek az oktatása a Vajda családnak köszönhető. Vajdáné Bárdi Magdolna vezeti be a szorobán rejtelmeibe matematika órákon a zombori kisdiákokat.

Vajdáné Bárdi Andrea még 1990-ben látott a televízióban egy olyan műsort, melyben első osztályosok számoltak szorobánnal. – Felkutattam, melyik iskoláról van szó, s bejelentkeztem náluk egy bemutató órára, s onnan indult az egész – árulta el a tanítónő. Érdekesség, hogy ez az intézmény a sakkozó Polgár-lányok édesapjának volt a magániskolája, ahol egy japán hölgy tanította eszperantó nyelven szorobánozni a gyerekeket.

Azóta Kiszomboron a mindennapi oktatás részévé vált a szorobán. Mivel ezt nem lehet kapni bármilyen üzletben, így Vajdáék otthon készítik is ezeket az eszközöket. Az ötödikes Süveg Merse Péter és Budai Márk elsős kora óta használja ezt a golyós szerkezetet. – Eleinte nehéz volt, mert nem tudtam, hol lehet rajta a számokat kirakni, de most már gyorsan tudom használni – mondta Péter. Márkkal közösen egy gyors bemutatót is tartottak, s szinte pillanatok alatt mondták is a pontos eredményt, pedig háromjegyű számot szoroztak kétjegyűvel.

A TV Tokyo egyik stábja már régóta keres olyan témákat, melyek a szigetországon kívüliek, de a japánokkal foglalkozik. Így jutottak el – az internetnek köszönhetően – a kiszombori iskolába is, ahol ezzel az ősi japán eszközzel dolgoznak a gyerekek. Nakamura Kei rendező és Tamura Seiji operatőr, illetve a stáb – tolmács segítségével – el is beszélgetett a diákokkal, valamint a tanítónővel. A kiszomboron felvett anyag – a világ számos országában forgatottakkal együtt – várhatóan január végén, február elején kerül adásba Japánban.

Munkatársunktól. K.