Makó legelmaradottabb városrésze Honvéd. A terület fejlesztése érdekében közel 600 millió forintos támogatást kap a város. A pénz azonban csak akkor érkezik meg, ha az ott élők is együttműködnek az önkormányzattal, vagyis maguk is tesznek azért, hogy szebb, rendezettebb legyen a környezetük. Ezt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő is kifejtette minden egyes makói lakossági fórumán. Ennek is köszönhető az, hogy a roma kisebbségi önkormányzat közreműködésével 15 roma takarítja Honvéd utcáit a közmunkaprogram keretében.

– Nem csupán a helyi munkaügyi központ közvetítette ki hozzánk az embereket, hanem többen odajöttek hozzám, hogy szívesen dolgoznának ebben a programban – nyilatkozta Gilingerné Ráday Krisztina, a roma kisebbségi önkormányzat elnöke. Ennek köszönhetően a helyiek is tevékenyen részt vesznek abban, hogy tiszták legyenek az utak, a járdák és az árkok. Eddig a helyiek közül sokan illegális szemétlerakóknak használták az üresen álló ingatlanokat és az utak mentét. – Mivel az itt lakók takarítanak, így nekik nagyobb ráhatásuk van a szemetelőkre, hogy ne tegyék ezt, hiszen ismerik egymást – folytatta az elnök.

A takarítók regisztrált munkanélküliek, a munkájukért havonta nettó 54 ezer forintot kapnak. – Akármerre járok, mindenhonnan azt hallom vissza, hogy ennyire még sohasem volt tiszta ez a városrész, mint mostanában emelte ki büszkén Gilingerné Ráday Krisztina. Felszámolták az elhanyagolt nádasokat, nincs építési törmelék az utcákon, valamint a kommunális szeméthegyek is a múltté. – Ennek a munkaügyi hivatalban is örülnek, mert újabb tíz embert kaptunk a jelenlegi 15 mellé – tette hozzá az elnök.

Id. Dömötör József irányítja azt a két brigád közül az egyiket, melyek Honvédban serénykednek. – A nyáron füvet vágtunk, s pár napja kezdtük el a lehullott falevelek összeszedését – tudtuk meg tőle. Ottjártunkkor a Bem és Móra utcában, illetve a környékükön gereblyézték, söpörték össze az avart a közmunkások. – Szerencsére az emberek nagy többsége dicsér minket, illetve meg is becsüli a munkánkat, vagyis egyre kevesebb a szemetelő – mondta Dömötör József.

A honvédiak naponta reggel 6-kor látnak neki a söprögetésnek, ároktakarításnak és délután 2 óráig tart a műszak. A csapat a télen sem fog pihenni, a tervük között szerepel, hogy hóesés után felajánlják segítségüket azoknak az idős vagy beteg helyieknek, akik nem tudják a maguk portájuk elől eltakarítani a havat. Emellett a lakatlan házak előtti járdákat sem hagyják havasan.

Munkatársunktól. K.