A lakosságot arra hívták fel, hogy ne menjenek az ablakok közelébe. Meghosszabbították a legmagasabb szintű, 4-es fokozatú terrorkészültséget, ma zárva maradnak az iskolák, és továbbra sem jár a metró.

Tizenhat embert vettek őrizetbe éjjel Brüsszelben, miután a belga rendőrség különleges alakulatai összesen tizenkilenc, összehangolt akciót hajtottak végre. Az esti órákban kezdődött hajtóvadászatban terroristákat kerestek, több városrészben is házkutatást tartottak. A belga főügyészség közlése szerint az őrizetbe vettek közül egy ember megsérült: Molenbeek városrészben egy férfi autójával a rendőröknek hajtott, azok két lövést adtak le a támadóra. A sebesült sofőr elmenekült a helyszínről, de később sikerült elfogni. Meg nem erősített információk szerint az éjjeli hajszában a múlt pénteki párizsi támadás kulcsfiguráját, Salah Abdeslamot is üldözték, de neki autóval sikerült elmenekülnie. Korábban Charles Michel belga miniszterelnök bejelentette: meghosszabbították a legmagasabb szintű, 4-es fokozatú terrorkészültséget Brüsszelben. Hétfőn zárva maradnak az iskolák, és továbbra sem jár a metró.

A párizsi áldozatokra emlékeztek

A francia államfő és a brit miniszterelnök reggel együtt emlékezett meg Párizsban a november 13-i merényletek áldozatairól, virágot helyeztek el a legtöbb áldozatot követelő merénylet helyszíne, a Bataclan koncertterem előtt. Ezt követően Francois Hollande és David Cameron a terrorizmus elleni közös fellépésről és a szíriai helyzet rendezéséről tartott megbeszélést. A francia vezető a héten az ENSZ Biztonsági Tanácsa valamennyi tagországának vezetőjével találkozik. Pénteken a BT francia kezdeményezésre egyhangúlag fogadta el a katonai erő alkalmazására feljogosító határozatot az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front terrerszervezet ellen.

Vegyvédelmi eszközök tűntek el egy párizsi közkórházból

Vegyvédelmi eszközök tűntek el a minap egy párizsi közkórházból – jelentette az AP amerikai hírügynökség, amely emlékeztetett: Manuel Valls francia miniszterelnök csütörtökön kijelentette a nemzetgyűlésben: a november 13-án végrehajtott párizsi merényletek után fennállhat a vegyi, illetve baktériumtámadás veszélye. A Necker kórház ugyanazon a napon tett hivatalos bejelentést, miszerint szerdán “korlátozott számban” eltűntek olyan védőöltözékek az egyébként zárt, csak kód ismeretében nyitható tárolóhelyiségből, amilyeneket az ebolafertőzötteket ellátó személyzet szokott használni. Hivatalos részről nem erősítették meg azokat a médiahíreket, hogy egy tucat hermetikusan zárható ruházat, továbbá három tucat különleges, vegyi anyagoknak ellenálló csizma, kesztyű, illetve antibakteriális maszk hiányzik a készletből.

Az akciónak vége, egy embert előállítottak

Egy embert előállítottak a Brüsszeltől 55 kilométerre délre fekvő Charleroi-ban a vasárnapi esti rendőrségi akció során, amely nem sokkal éjfél előtt ért véget – jelentette a belga média. Vasárnap este több brüsszeli kerületből érkezett jelentés rendőri és katonai akciókról. A belvárosban, valamint a számottevő muszlim népességű Molenbeek-Saint-Jean kerületben éjszakába nyúltak a rendőrségi razziák.

Több étterem vendégeit arra szólították fel, hogy hagyják el a környéket

Több helyi hírportál és televízió beszámolója szerint egy katonai helikopter is megjelent Brüsszel felett, és több kerületből érkezett jelentés rendőri és katonai akciókról. Több belvárosi étterem vendégeit arra szólították fel, hogy hagyják el a környéket. A hírműsorok rendszeresen ismétlik Belgium első számú kőrözött személye, a hét helyszínen elkövetett párizsi támadások egyik feltételezett elkövetője, Salah Abdeslam fényképét és a rendőrség elfogatóparancsát.

Az akció hét óra után indult

A Le Libre Belgique című belga napilap internetes kiadása arról számolt be, hogy az akció nem sokkal este hét óra után indult az óvárosi Grand-Place (Brüszel főtere) körzetében és a Rue du Midin, a szombat óta érvényben lévő terrorellenes készültség keretében zajlik. A közösségi médiában közzétett fotók és bejegyzések szerint a lakosságot arra hívták fel, hogy ne menjenek az ablakok közelébe, miközben lezárták a környező utcákat.

Egy, a Twitteren közzétett fotón egy szálloda halljában álló fegyveres katonát lehetett látni.

Meghosszabbították a legmagasabb szintű készültséget

Meghosszabbították a legmagasabb szintű, 4-es fokozatú terrorfenyegetettségi készültséget Brüsszelben – jelentette be nem sokkal korábban Charles Michel belga miniszterelnök a nemzetbiztonsági tanács ülését követően. Az iskolák zárva maradnak, a metró nem közlekedik hétfőn. A nagyszámú látogatót vonzó rendezvényeket korlátozzák. A miniszterelnök bejelentése szerint a nemzetbiztonsági tanács úgy ítélte meg, hogy továbbra is “súlyos és azonnali” terrorfenyegetettség áll fenn.

Szombaton emelték a főváros térségében a legmagasabb szintre a terrorellenes készültség szintjét, miután az egy héttel ezelőtt Párizsban végrehajtott terrortámadáshoz hasonló terrorakció előkészületéről szereztek értesülést. Belgium többi részében – szintén az eddigi intézkedésnek megfelelően – a második legmagasabb, 3-as fokozatú készültségi szint marad érvényben.

A kormányfő szerint hétfőn délután ismét értékelik a helyzetet. A cél annak elérése, hogy az élet a lehető leggyorsabban visszatérjen a normális mederbe – tette hozzá Charles Michel.

Szombaton több sajtóorgánum is beszámolt róla, hogy a főváros Molenbeek-Saint-Jean kerületében vegyszereket és robbanóanyagot is találhattak egy házkutatásnál, de ezt hivatalosan – a nyomozás érdekeire való tekintettel – nem kommentálták.

A híradások szerint a legmagasabb riadókészültség további fenntartásának legfőbb oka az, hogy a feltételezett merénylők nagy mennyiségű robbanóanyaggal és fegyverekkel rendelkeznek.

A belga fővárosban az üzletek és bevásárlóközpontok továbbra is zárva tartanak, a mozik és a múzeumok sem fogadnak látogatókat.

A La Libre Belgique című napilap – a France Info francia hírcsatornára hivatkozva – internetes kiadásában vasárnap délelőtt azt írta, hogy a belga rendőrség már tíz gyanúsítottat keres, akik az egész országban, valamint a főváros különböző helyein hasonló méretű robbantásos merényletekre készülnek, mint amilyenek a múlt pénteki párizsi akciók voltak.

Forrás: MTI