Nem csupán a kormányzat tud rezsicsökkentést végrehajtani, hanem maguk az emberek is tudnak spórolni, ha otthonukban egy kicsit odafigyelnek a különböző energiák felhasználására. – Már harmadik alkalommal szervezünk olyan előadást, melyen szakemberektől hallhatják az érdeklődők, hogyan lehet különböző megoldásokkal pénzt megtakarítani – nyilatkozta Kómár Mátyás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Makói Csoportjának a tagja.

A Hagymaházban szombaton a napelemekről, valamint a modern nyílászárókról esett szó. Két ezzel foglalkozó vállalkozó ismertette, hogyan lehet ezekkel az eszközökkel olcsóbban kijönni egy-egy hónapban. Érdekesség, hogy a szakemberek mellett egy háziasszony is felszólalt. Olyan módszereket ecsetelt Sánta Józsefné, melyeket ő és a családja nap mint nap használ az otthonukban.

– Minden háztatásban van túlfogyasztás a fölöslegesen működő elektromos eszközök miatt, sokan nem is tudják, hogy számos elektromos berendezés, például a televízió alvó, vagyis úgynevezett stand by állapotban is használ áramot – vette át a szót a makói háziasszony. Sánta Józsefnénak 10 esztendős ikrei vannak, s a gyerekek is tisztábban vannak sok mindennel. Így kikapcsolják a monitort, ha már nem számítógépeznek, fogmosás közben nem folyatják a vizet, elég az a mennyiség, ami a pohárban van.

Főzési praktiák, mellyel gáz és víz spórolható: zöldségeket ne bő vízben főzzük, hanem pároljuk, ha több ételt sütünk, célszerű egymás után megtenni, mert így nem kell a sütőt ki- és bekapcsolni. Fagyasztónál praktikus a fiókos, mert könnyebb benne bármit megtalálni, így nem kell hosszú ideig nyitva tartani. Ezen kívül szó esett még a helyes szellőztetésről, a megfelelő páratartalomról, valamint a fűtési szokásokról is.

Munkatársunktól. K.