– Hogy jött képbe a hódmezővásárhelyi edzősködés?

– A profi pályafutásom abbahagyása után, több helyen is próbáltam elhelyezkedni. Egyik sem vált be, a szívem mindig a sporté volt és lesz. Emiatt döntöttem úgy (az edzői mostoha sorstól eltekintve), hogy megpróbálok 2-3 évet egy helyen lehúzni edzőként ott, ahol adottak a körülmények. Tavaly októberben kerestek meg, és januártól kezdtem el itt a munkát.

– Látsz-e fantáziát, te, mint profi sportoló a vásárhelyi vívásban?

– Pontosan azért vállaltam el ezt a munkát, mert az új központtal adottá váltak a lehetőségeink ahhoz, hogy a vívást is egy magasabb szintre emeljük. Kellenek a profi körülmények. A terem minden féle igényt kielégít, edzéseket, versenyeket, edzőtáborokat tartunk és fogunk tartani a jövőben. A másik, hogy Magyary Ági vezetőedző személye meggyőző számomra, emlékeimben még él, hogy amikor vívtam a Csomorkány Kupákon, nagyjából 20 évvel ezelőtt, akkor is az ő nevéhez fűződött a vásárhelyi vívás.

– Kik jöhetnek vívni?

– Magyary Ágival közösen dolgozok, már teljesen megvalósult az az edzésmunka, ami, mind a kettőnk számára megfelelő. Három csoportunk van: kezdő, középső és a kadett junior. Időközben pedig beindítottuk az amatőr vívást, jelenleg szerény számmal működik a csoport, de a toborozás folyamatos. Hetente háromszor másfél órás elfoglaltságokra kell gondolni.  Az amatőr vívásra egyébként bárki jelentkezhet, akinek van sportorvosi igazolása, eddig főleg olyanok jelentkeztek, akik korábban is vívtak. Nekik eddig a tőrt oktattuk, ami lényegesen nehezebb, a teljesen kezdőknek pedig párbajtőrt fogunk oktatni, ami sokkal egyszerűbb: ég a lámpa, és lehet örülni.

sk