A kiszombori Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tagjai mindig valami érdekességgel, látványossággal lepik meg a helyieket és a vendégeket egyaránt. A Honismereti Téli Esték programsorozatuk keretében pénteken réteseket sütöttek az Ady Endre Művelődési Házban.

A zombori rétes akkor kiváló, ha a tészátja igen lágy – tudtuk meg a titkot. – Emellett jól ki is kell dolgozni – árulta el Sinka Lajosné. Irénke néni elsősorban a kelt váltazotot csinálja, mert a nyújtott macerásabb. Az utóbbi ugyanis többkezes munka, minimum két asszony szükséges hozzá, akik ebben profik.

A hagyományos rétes természetesen az, melyet az asztal körül járva szép lassan és gondosan nyújtogatnak. – Nekem személy szerint a túrós a kedvencem, de minden édes tölteléket szeretek benne – folytatta Irénke néni. Elmondta: egyszer-kétszer evettt már sós változatot is, azok káposztásak voltak, de az édes az igazi rétes, a családja is mindig azt kér tőle.

– Szilveszterkor nálunk szinte nagyüzemben készült a rétes – vette át a szót Farkas Imréné. Gizike néni elárulta, hogy ilyenkor tepsi számra állt náluk a spájzban az elkészített és csak sütésre váró finomság. – Előre kellett és kell most is dolgozni, mert nagy a család, gyerekek, unokák és az egy dédunoka is imádja az igazi házi rétest – tudtuk meg tőle.

Munkatársunktól. K.