“Ne gyújts rá” világnapot minden év november harmadik csütörtökén tartják, mely ebben az évben 2015.november 19-e. A világnap célja, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a dohányosok nem gyújtanak rá, és a társadalom figyelme ráirányul a dohányzás és a passzív dohányzás veszélyeire. A dohányfüstnek nincs biztonságos, az egészséget már nem veszélyeztető minimális szintje és zárt légtérben a műszaki megoldások sem képesek megvédeni az embert annak egészségkárosító hatásaival szemben.

A magyarországi dohányzással összefüggésbe hozható megbetegedési és halálozási adatok, valamint azok a számítások, melyek igazolták a dohányzással összeköthető egészségügyre nehezedő gazdasági teher nagyságát – ami egyébként messze meghaladja a dohánytermékekből származó állami bevételeket – indokolták a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának szabályairól szóló törvény megszületését, majd szigorítását.

A legfontosabb cél csökkenteni a rágyújtó fiatalok számát, valamint elérni, hogy a dohányzással és a passzív dohányzással kapcsolatos attitűdjük és szokásaik pozitív irányba változzanak, ezért a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az idei évben is rendezvényt szervez a diákok figyelmének felhívása céljából a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskolával közösen. A program keretében az iskola aulájában interaktív dohányzás prevenciós kiállítás lesz, melyen beszélgethetnek a látottakról a jelenlévő pedagógusokkal a diákok, lehetőségük lesz saját véleményük megfogalmazására is. Folyamatosan rövid prevenciós video filmek kerülnek levetítésre a dohányzás káros hatásainak ismertetéséről, valamint a téma iránt érdeklődő, érintett diákok számára egy interaktív, vetítéses előadást tart a Népegészségügyi Főosztály szakembere.

Forrás: Varga Márta