Mi történik, amikor szerelembe esünk? Nos, leegyszerűsítve, több kémiai anyag „letámadja az agyunkat”. Másfél perc és 4 perc közötti időszak alatt már el tudjuk dönteni, hogy valaki szimpatikus-e vagy sem, a vonzalom is ennyi idő alatt alakul ki.

A szerelem folyamatát a tudósok három fázisra osztják. Az első fázis a vonzódás, amely a tesztoszteronnak és az ösztrogénnek köszönhető. A második fázis az attrakció, amely három neurotranszmitter működésével hozható összefüggésbe, ezek az adrenalin, a dopamin és a szerotonin. Ebben a második fázisban jellemző, hogy megváltozik az ember gondolkodása – minden gondolatunkat lefoglalja a másik, szinte szó szerint vakká és süketté válunk – mint tudjuk a szerelem vak! A harmadik fázis pedig a kapcsolat megerősödése és elmélyülése, ebben az oxytocin és a vazopresszin segít.

A szerelem és a szerelmi együttlét az egészségünkre is hatással van. A hormonok játéka miatt függőség is kialakulhat, hiszen ez az erős érzelem úgy hat ránk, mint egy drog, aktivizálja az agy jutalomközpontját, ezért alakul ki az addikció. De antidepresszánsként, stressz csökkentőként és fájdalomcsillapítóként is hat, sőt a memóriát is javítja. Bár azt meg kell jegyezni, hogy bizonyos esetekben átmeneti amnézia is jelentkezhet.

És hogy meddig tart a szerelem? Nos, minden bizonnyal tévhit, hogy a „szerelem hormonok” három-négy évig vagy más elméletek szerint hét évig termelődnek, hiszen a legújabb kutatások szerint mi magunk is tehetünk azért, hogy ezeknek a hormonoknak a termelődését újra fokozzuk. Azt javasolják a szakemberek, hogy amikor kezd megromlani a kapcsolat, kezdjünk el ismét randevúzni. Sétáljunk kéz a kézben, találkozzunk egy lopott csókra ebédszünetben, nézzünk hosszan egymás szemébe és újra szerelmesek leszünk.

Kiskata