Kilencedik alkalommal rendezték meg a makói Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium Szent Erzsébet bálját. A Korona díszterme szombat este zsúfolásig megtelt bálozókkal. A rendezvény jótékonysági célú volt, ugyanis a bevételt, valamint az intézmény tanárai és diákjai által készített ajándéktárgyak eladásából befolyt összeget az iskola alapítványa kapta. A pénzből diákokat támogatnak.

– A tizenkettedikesek mindig ezen az eseményen mutatják be a szalagavatós táncuk előzetesét, emellett tanáraink vidám dalokat adtak elő, de két korábbi tanítványuk is fellépett az est folyamán – tudtuk meg Szűcs Pétertől. Az iskola igazgatója kiemelte: a rózsa Szent Erzsébet szimbóluma, még 2007-ben történt, hogy Varga Attila atya elfelejtette elhozni a szentelőjét, így gyorsan vizet és sót kerített, amit megszentelt és egy szál rózsa segítségével hintette meg a kenyereket. Mára ebből hagyomány lett és szombat este Pálfai Zoltán plébános egy fehér rózsával áldotta meg a kenyereket, amit utána szétosztottak a jelenlévők között.

A Katolikus Püspöki Konferencia 2000-ben megalapította az úgynevezett Rózsa-díjat, ezzel kívánták felhívni Szent Erzsébet erényeire a figyelmet. A tavalyi Szignum bálon első alkalommal Makón is átadták ezt az elismerést, annyi különbséggel, hogy a plakett helyett élő virágot kapott a jutalmazott. – Most is folytattuk ezt a szép szokást, így szombaton az intézményt fenntartó Iskolanővérek vehették át tőlem a fehér rózsákat, hiszen áldozatos munkájukkal nem csupán a létesítményt, hanem a város közösségét is segítik – nyilatkozta Farkas Éva Erzsébet polgármester.

A jó hangulatról dr. Csikota József és zenekara gondoskodott. A Koronában az ízletes vacsora elfogyasztása után hajnalig mulattak a vendégek. Tombolatárgyakat is kisorsoltak, s a szelvények eladásából befolyt összegből is az alapítvány gazdálkodhat.

Munkatársunktól. K.