A házelnök péntek délben benyújtott előzetes napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor kezdődik. A napirend előtti felszólalásokat követően születhet döntés arról, hogy házszabálytól eltérő gyorsasággal fogadják-e el a Fidesznek a bevándorlók kötelező uniós betelepítési kvótáját elutasító törvényjavaslatát. Az előterjesztés arra kötelezné a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a betelepítésről szóló uniós jogszabály megsemmisítését.

Amennyiben a képviselők négyötöde hozzájárul a házszabálytól eltéréshez, akkor az indítványt hétfőn tárgyalhatják, majd kedden el is fogadhatják. Ellenben ha nem áll ekkora többség a javaslat mögé, akkor a vitára csak kedden kerül sor, a zárószavazásra pedig legkorábban a parlament következő ülésén.
Az idén tavasszal kialakított munkarend szerint hétfőn bonyolítják le a kétórás interpellációs blokkot, a képviselők emellett egy órában azonnali kérdéseket is feltehetnek a kormánynak.

Az első ülésnap a másnap elfogadni tervezett javaslatok bizottsági jelentéseinek vitáival zárul.

Kedden akár tizennyolc előterjesztést is elfogadhat a Ház. Döntés várható például az állami arcképelemző rendszer létrehozásáról, a jegybank 2012-2014 közötti üzleti jelentéseiről, a termőföldek haszonbérleti szerződéseinek módosíthatóságáról.

A szavazásokat követően tárgyalhatják a kormánypártok egyházügyi törvénymódosító javaslatát. A kétharmados indítvány szerint a jövőben az egyházakat nem elismernék, hanem bírósági eljárás keretében nyilvántartásba vennék.

Szerdán egyebek mellett energetikai, hulladékgazdálkodási és közúti tárgyú törvénymódosító javaslatokról, míg csütörtökön szociális, egészségügyi és oktatási témájú előterjesztésekről tartanak általános vitákat.

Az ülés a következő hétfőn érhet véget, amikor a képviselők a kormány kérdezése mellett a Jobbik kezdeményesére politikai vitanapot tarthatnak az ellenzéki pártok szerint növekvő mértékű korrupció visszaszorításáról és a korrumpálódott politikusok elszámoltatásáról.      A parlament honlapján vasárnap délben még nem szerepelt ilyen információ, de a Ház a következő ülésén valószínűsíthetően megemlékezik majd a pénteken történt párizsi merénylet áldozatairól.

(Forrás: mti.hu)