Összesen 10.182 fiatal mezőgazdasági termelő igényelte a fiatal gazda többlettámogatást, amely a közvetlen támogatások rendszerének részeként a területalapú támogatást egészíti ki számukra, ösztönözve őket a mezőgazdasági termelésben való megmaradásra. A helyettes államtitkár örömtelinek nevezte, hogy az előzetes becslésekhez képest többen igényeltek forrást a rendelkezésre álló keretből.

A támogatási kérelmet benyújtó fiatal gazdák mintegy 154 000 ezer hektárra igényeltek támogatást, a beérkezett adatok alapján az átlagos üzemméret 15 hektárt tesz ki az ő esetükben. Várhatóan a jövő év elején elindulhat e többlettámogatás kifizetése az arra jogosultak számára – jelezte a helyettes államtitkár.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy 2015-ben összesen 63 milliárd forint termeléshez kötött támogatásban részesülnek a munkaigényes ágazatok , amely a fiatal gazdák számára is elérhető.

Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a termeléshez kötött támogatások feltételeit rögzítő jogszabályokon sikerült még a mostani támogatási időszakon belül olyan technikai jellegű módosításokat végrehajtani, amelyek azt teszik lehetővé, hogy minél több gazdálkodó elől háruljanak el az akadályok a támogatásokhoz való hozzáférés során. Ilyen volt például, hogy azok az állattartók, akik nem rendelkeznek SAPS támogatásra jogosult területtel, is igényelhetnek termeléshez kötött támogatást. Egy másik példát említve a helyettes államtitkár hozzátette, hogy az egyes területeken ősszel bekövetkezett heves esőzések miatt megcsúszott betakarítás miatt november 15-ig meghosszabbította a szemes fehérjetakarmány-növények tárolására, illetve értékesítésére vonatkozó, támogatás lehívásának feltételét jelentő dokumentumok másolatainak leadási határidejét.

Feldman Zsolt elmondta: a termeléshez kötött közvetlen támogatások formában húshasznú anyatehén, hízott bika, tejhasznú tehén és anyajuh egyedek, továbbá rizs, cukorrépa, zöldség-gyümölcs-, valamint fehérjenövények támogatására nyílik mód.

Forrás: FM