Hódmezővásárhely önkormányzata ugyan közvetlenül nem, csak közvetve tud beleszólni a abba, hogy vállalkozások jöjjenek létre, települjenek be a városba, hiszen ez a vállalkozó saját döntése, viszont a cél az, hogy minél vonzóbbá tegyék a várost, és így gazdaságilag is élénküljön a térség, illetve ezzel párhuzamosan új munkahelyek teremtődjenek.

Ebben egyik kulcskérdés az Ipari Park fejlesztése, bővítése, amely a diplomás és a szakmunkás réteget egyaránt tudja foglalkoztatni.

– Folyamatosak a tárgyalások a különböző cégekkel a betelepülést illetően – jegyezte meg Hegedűs Zoltán alpolgármester a műsorban. Fejlesztések sorozatáról döntött a közgyűlés: mintegy 50 hektárral növelik az Ipari Park területét, valamint annak területi hatályát is kiterjesztik. Az önkormányzat abban is partner, hogy a különféle infrastrukturális háttér megfelelő legyen ezen a területen (utak, közvilágítás, víz-, gázszolgáltatás, stb.), ezzel ösztönözve a vállalkozókat a megjelenésre. Ezt segíti még az ún. város marketing dokumentáció elkészítése, amely szintén azt a célt szolgálja, hogy felhívja a figyelmet a város előnyeire.

A helyi vállalkozásokkal folyamatos az egyeztetés, akik leginkább a műszaki felsőfokú végzettségűeket hiányolják a térségben. Ennek kiküszöbölését is jelentheti az egyetemmel történő szoros kapcsolattartás.

– Létrejött az ún. Tudáspark projekt a Szegedi Tudományegyetemmel, illetve annak szervezeteivel, hogy a két település közötti gazdasági egység létrejöjjön annak érdekében, hogy a vállalkozások, az önkormányzat és az egyetem közötti tudásátadás minél gördülékenyebben valósulhasson meg. Tanulmányok sora valósult így meg, hogy segítsék a vállalkozások életét – fogalmazott Szilágyi Tamás. A projekt három területet ölel fel – és ez az SZTE kiemelkedő kutatási területeivel is összhangban van –, az egyik az élettudományok, a második nagy terület az élelmiszeripar, agrárinnováció, a harmadik pedig az intelligens technológiák. „A város elsősorban a kis- és közepes vállalkozásokra kíván alapozni. Bízunk benne, hogy az együttműködés az ő számukra új kitörési pontokat jelenthet, olyan tudást, olyan új lehetőségeket, amellyel akár a világpiacon is sikeresebben tudják megállni a helyüket. Ezáltal új munkahelyeket tudnak teremteni, fejlődni tudnak.” – fejtette ki Hegedűs Zoltán.

ÉR.