A tavasz után a nyár jön, így volt ez a „kuka fórumok” esetében is, hiszen nem olyan régen Kovács Pálék a vásárhelyi Tavasz utcán álltak a lakosok rendelkezésére, most viszont a Nyár utca környéki lakókban is felmerült néhány kérdés, a Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Kft. így szerda késő délutánra ott szervezett fórumot.

Kovács Pál ez alkalommal is tisztázta a három kukatípust érintő kérdéseket.

– vegyes hulladék gyűjtőedényzete (színe: egyszínű zöld): ebbe bármi kerülhet. Chippel ellátott, ez alapján történik a számlázás. Csak ezután kell fizetnünk! Egy ürítés díja változatlan a korábbiakhoz képest: bruttó 328 Forint. A félig üres kuka ürítése is egynek számít (célszerű megvárni, míg teli lesz). A cél, hogy minél kevesebbszer, de legalább kétszer ürítsék egy hónapban ezt a kukát (ennyit ugyanis mindenképpen kiszámláz a szolgáltató). Szállítása a tervek szerint ugyanazokon a napokon történik, mint eddig. Ha ebbe a kukába olyan kerül, ami egyébként a szelektívbe való (például petpalck), azért nem jár büntetés (ha a szelektívbe kerül olyan, ami nem oda való, azért jár büntetés).

– szelektív hulladék gyűjtőedényzete (színe: zöld tartály sárga tetővel): papír, műanyag, petpalack, fém. Chippel ellátott ez is (azért, hogy a szelektív gyűjtési szokások változását nyomon tudják követni), de szállításáért nem kell fizetni. Ezt kezdésként havonta ürítik, de idővel (ha igény lesz rá) sűríthetik. Az ide helyezett tejfölös kupákat, konzerv dobozokat elöblítve kell az edénybe dobni.

– zöldhulladék gyűjtőedényzete (színe: zöld tartány barna tetővel): levágott fű, aljnövényzet, fanyesedék, stb. kerülhet bele. Birtoklása opcionális: nem kötelező kérni (de a zöldhulladékot csak akkor szállítják el, ha valaki rendelkezik ilyen kukával. Ha egyszerre annyi hulladék gyűlik össze valakinek, ami nem fér bele egy kukába, azt külön is elviszik, csak legyen kint maga a kuka is. Ürítése ingyenes. Az ürítés menete az ún. zöldnaptár szerint fog történni (márciustól októberig ez heti rendszerességet jelent).

A havi két kötelező ürítésnek köszönhetően éves szinten akár felére is csökkenhet az új rendszernek köszönhetően a hulladékszállítás díja, hiszen az eddigi 52 helyett, akár 24 alkalomból is meg lehet úszni az egészet.

Azok, akik az eddigi rendszerben kedvezményeket kaptak, továbbra is megkapják azokat, az új gyűjtőedényeket pedig majd januártól kell használni. A jelenleg használatos kék kukák sorsáról az ASA dönt.

Több kérdés is felmerült a kiküldött paksamétával kapcsolatban. Kovács Pál elmondta,hogy ezek közül az egyik egy közszolgáltatási szerződés, valamint van egy átadás-átvételről szóló szerződés, egy a zöldhulladékos szemetesről szóló igénylőlap, valamint egy meghatalmazó irat, ha esetleg nem vagyunk otthon, amikor a kukákat kihozzák.

Ha bármi kérdése merült fel, akkor a 06-80-931-004-es zöldszámon érdeklődhet.

Az új rendszerről korábban itt írtunk.

szcs