Nagy sikerű programnak lehettek részesei a maroslelei gyerekek. – Az iskola régi vágya vált valóra, mikor a Teddy Maci Kórház Program keretén belül leendő doktor nénik és doktor bácsi látogattak el hozzánk – nyilatkozta Schulz János, az intézmény igazgatóhelyettese. Az Orvostanhallgatók Egyesületének ez a kezdeményezése már több éves múltra tekint vissza. Maroslelén a SZOTE hat hallgatója rendelt.

Jakab Dorottya ötödéves hallgató vezette a kis csapatot. A programban ötödik esztendeje részt vevő Dorottya irányította a többieket, vagyis Bánki Dorottyát, Driesz Annamáriát, Bakos Péter Ferencet, Fürtön Saroltát és Horák Franciskát. A teddy macik a Magyar Vöröskereszttel is jó kapcsolatot ápolnak, így Vass Sándorné, a Makói Területi Szervezet vezetője is segédkezett a foglalkozásokon.

Az iskola egyik tanterme rendelővé és műtővé alakult át. Az orvostanhallgatók elmagyarázták a gyerekeknek, miért fontos az operáció előtt a bemosakodás. A zöld textíllel leborított asztalon fekvő betegnek, vagyis egy plüss macinak injekciót adtak be, majd lélegeztették. A beavatkozás során a kisdiákok a különböző szervek működését is megismerhették.

Az életmentő műtét sikerült, így hamarosan fel is gyógyulhat a kis páciens. A házi orvosi rendelőnek kinevezett részen folytatódott a program. Itt a lelei gyerekek – iskolások és óvodások közösen – meghallgatták egymás szívverését, valamint megvizsgálták a térdkalapáccsal társaik reflexeit is. Kis lámpával bevilágítottak a maci torkába, vajon piros-e? Spongya Bob is kórházba került. A népszerű rajzfilmfigura balesetet szenvedett, így meg kellett röntgenezni, melyik csontja is tört el a szerencsétlennek.

Munkatársunktól. K.