A vetélkedő központi témakörei minden évben váltakoznak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, a Magyarok az első világháborúban, a Rákóczi – szabadságharc, a magyar-lengyel történelmi kapcsolatok. Az idei évben a vetélkedő feladatai a Rákóczi – szabadságharc köré épülnek. A versenyre idén 65 csapat nevezett, ebből 26 a határon túlról. Az ország számos településéről érkezőkön kívül bánáti, délvidéki, partiumi csapatok is részt vesznek a vetélkedőn. Az érdeklődő iskolák 3 fős csapattal nevezhettek.

A verseny célja méltó megemlékezés a Rákóczi-szabadságharcra, a határon túli magyar – magyar kapcsolatok erősítése, a középiskolai felvételire való felkészülés segítése, a tanulók elméleti ismereteinek bővítése valamint az önálló munkára és csapatmunkára nevelés. Ennek megfelelően a vetélkedő mellett, a résztvevők egyéb közös programokon vesznek részt. Az egész napos rendezvénynek, idén is a Tisza-parti Általános Iskola ad otthont. A vetélkedő és a kísérőprogramok támogatója között a KLIK Szegedi Tankerülete, Csongrád Megyei Önkormányzat, a Barankovics Alapítvány, a Rákóczi Szövetség, a Mozaik Kiadó, a Rubicon-Ház Kft., a CI-FI Civil Központ Kft szerepel.

A tervezett program:

A határon túli csapatoknak 10 órától városnézést szervezünk, amelynek keretében a résztvevők megkoszorúzzák Rákóczi Ferenc lovas szobrát is.

13.30 – 13.45                regisztráció

 

14.00 – 14.25                megnyitó

 

14.30 – 15.30                feladatok megoldása

 

15.45 – 17.00               a feladatsor megoldásainak ismertetése, a verseny témájához kapcsolódó tárgyi emlékek bemutatása, hagyományőrzők műsora

 

17.00 – 17.30                eredményhirdetés, a díjak, ajándékok átadása

A verseny napján az iskola aulájában korabeli tárgyi emlékek, információs és szemléltető tablók, kiadványok tekinthetők meg Szanka József és a Meritum Egyesület gyűjteményéből.

Forrás: Mikó Valér