A Németh László Gimnázium, Általános Iskola sikerrel pályázott korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kárpátaljai akcióprogramjára. Ennek eredményeként 2. 778. 000 forintos támogatás segítségével Mezőváriba (a II. Rákóczi Ferenc Középiskola, Általános Iskolával kooperációban) utazik a hódmezővásárhelyi iskola 31 diákja november 26. és 29. között, míg decemberben (10. és 13. közt) a kárpátaljai településről érkeznek tanulók (31-en) az alföldi városba – tájékoztatta portálunkat Kelemen-Fehér Tímea pedagógus, a Határtalanul projekt vezetője.

(kép forrása: http://nlg.hodtav.hu)

A gimnázium(ok) a programokat Rákóczi Ferenc köré szervezi(k). Ellátogatnak Debrecenbe, ahol a vásárhelyi diákok megtekintik a Református Templom Rákóczi-harangját, amely Magyarország legnagyobb református harangja. Megnézik a kállói végvár helyét, aztán majd Vajára utaznak, és a Rákóczi-bemutatóanyaggal ismerkednek. Tarpán pedig, Esze Tamás nyomán, történelmi eseményekről informálódnak. Kölcsén majd megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc szobrát. A mezővári diákokkal karöltve elutaznak Munkácsra, ahol megtekintik a várat, amelyben a Rákóczi család élt. De ellátogatnak a málenkij robot áldozatainak emlékére létrehozott Szolyvai Emlékparkba is, és a huszti várromnál a Husztot flashmobolják.

(A huszti vár, Dörre Tivadar rajza – forrás: Wikipédia)

Decemberben, amikor Kárpátaljáról érkeznek Hódmezővásárhelyre a diákok, akkor az összegyűlt emlékek fotóiból egy kiállítást szerveznek. De azt is elárulta a projektvezető, hogy a vendégdiákok is részt vesznek a tanítási órákon, ahol őket pedig a mezőváros nevezetességeivel ismertetik majd meg. De nem hagyják ki szép Szeged városát sem, pláne nem az adventi vásárt. Az iskola aulájában – a tervek szerint – közösen díszítenek fel egy karácsonyfát.

A programban vállalták, hogy 220 ezer forintot gyűjtenek össze a mezővári magyar diákok számára – a vásárhelyi önkormányzat gyűjtésének mintájára –, így a gimnázium is jótékonysági akcióba kezdett szeptemberben. „Jótékonysági koncerteket szerveztünk, papírgyűjtést szervezünk, de kollégám, Zoltai Attila művésztanár is egy nagyon gyönyörű festményét ajánlotta fel” – fogalmazott Kelemen-Fehér Tímea. Ezt a festményt árverésre bocsájtják:

A kép címe: Zoltai Attila: Őszi fények (70×50 cm, olaj, farost)

Kikiáltási ár: 50.000 Ft – Licitek: 5000 FT

Licitálni az alábbi e-mail címre lehet: licit@nlg.httpf.hu

A vételár mellett kérjük megadni nevét, postai címét és telefonos elérhetőségét, az ajánlat csak ezek megadásával érvényes, az ajánlat érvényességét telefonon ellenőrizni fogjuk!

Az árverés zárása: 2015. november 23. 24.00 (csak az eddig beérkezett liciteket tudjuk elfogadni).

(Forrás: Árva László, a gimnázium igazgatója)

Már kaptunk támogatást a Németh László Városi Könyvtártól, magánszemélyektől és vállalkozásoktól is. Ezeket is nagyon szépen köszönjük. Bízok benne, hogy össze fogjuk tudni gyűjteni az összeget – fogalmazott Kelemen-Fehér Tímea.  Majd így folytatta: „Kérem az embereket, hogyha szeretnének nekünk segíteni az adomány összegyűjtésében, akkor iskolánk alapítványának számlaszámára tehetnek befizetést, Mezővári iskola megjelöléssel, amely számlaszámot megtalálhatják iskolánk honlapján.”

 

 

G.