A kormány már ötödik éve azért dolgozik, hogy összeegyeztethetővé tegye a munkát és a gyereknevelést, a tegnapi kormányülésen is több fontos döntés született – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában. Novák Katalin hangsúlyozta: az eddiginél rugalmasabb, nagyobb támogatást nyújtó rendszert vezetnek be, hogy biztosítsák a kisgyermekek napközbeni ellátását.

Az M1 reggeli műsorában az államtitkár, arról beszélt, hogy a természetes folyamatok miatt csökkenni fog Európa népességből fakadó geopolitikai súlya. Novák Katalint itt annak kapcsán kérdezték, hogy háromnapos nemzetközi demográfiai fórumot rendeznek csütörtöktől Budapesten.

A folyamatos népességfogyás közös európai probléma, ugyanakkor minden ország keresi a maga válaszait. Egyes országokban javulnak ezek a mutatók, ami azért van, mert “ők nagyszámú bevándorlót engednek be” – fogalmazott Novák Katalin, hozzátéve: mások, köztük Magyarország ezt nem így gondolják.

“Mi azt gondoljuk, hogy a belső erőforrásainkra kell támaszkodni, azt kell megnézni, hogy mi az oka annak, hogy nem születik annyi gyermek, amennyire vágynak a fiatalok” – fogalmazott. Novák Katalin hangsúlyozta: azt szeretnék, hogy elháruljanak a gyermekvállalás elöli akadályok.

Forrás: hirado.hu