A stúdióban Kondacs Gergely műsorvezető vendégei voltak Dr. Kruzslicz-Bodnár Gréta aljegyző valamint Dr. Sánta Sándor települési képviselő.

A műsor során aljegyzőasszony elmondta, hogy az önkormányzat tulajdonában – jelen pillanatban – 210 darab ingatlan van, melyeknek jó része bérbe is van adva, valamint 13 ingatlan esetében olyan körülmények vannak, amelyek lakhatatlanná teszik azokat. Nagyjából egy negyedrészt komfortnélküliek az önkormányzati bérlakások, tehát vagy részben, vagy egészében nincsenek közművesítve (pl. nincs vezetékes ivóvíz). Több esetben az évek során magas tartozás halmozódott fel a lakók részéről, ami az önkormányzat szempontjából kintlévőségként jelentkezik. Az elmúlt időszakban megtörtént egy felmérés, amelynek eredménye, hogy egy ún. hibalista állt össze, ez tartalmazza a lakásokkal felmerülő problémákat. Ezekre építve módosította a képviselőtestület, és el is fogadta, a vagyon- és lakásrendeleteket. Ezzel egyszerűsödtek a lakáshoz jutás szabályai, továbbá a bérlő számára is lehetővé tették a felújítás, korszerűsítés lehetőségét, cserébe a számlával igazolt költségeket elszámolhatják a lakbér terhére – értékelt Dr. Kruzslicz-Bodnár Gréta.

Dr. Sánta Sándor arról beszélt, hogy ő nagyjából egy évvel ezelőtt vetette fel először a testületnek a lakáskoncepció ötletét, azonban nem bánja, hogy mostanra történt előrelépés, ugyanis így egy éves tapasztalás segíti a munkát. Munkája során már korábban is nagy hangsúlyt fektetett Makón a Honvéd városrész ügyének, és ezen keresztül kapcsolódik a két téma, a figyelem fókusza egymáshoz. A műsor során úgy fogalmazott: „Úgy gondolom, most is az a feladatom, hogy meglássuk a cseppben a tengert”. Kiemelte, hogy fontos, hogy észreveszi-e a kormány azt a helyzetet, ami az országban kialakult, nevesül: az önkormányzati bérlakások lepusztulása. Ezt országos nehézségnek nevezte a képviselő. Valamint leszögezte, hogy szorgalmazni fogja egy lakáspolitika megfogalmazását, amely segít(het)né a fiatalok helyben maradását, hiszen a munkahely után a lakáshelyzetet jelölte ki fontosságban.

Tehát a makói önkormányzat meglépte az első lépcsőt, ez a beszélgetés akkor zajlott, amikor a másodikon állva felmérték a helyzetet, és igyekeznek konstruktív javaslatokkal továbblépkedni.

 

 

G.