Fantasztikus illatok lengték be szerda délután a kiszombori Ady Endre Művelődési Házat. A Honismereti Téli Esték programsorozat keretében a hideg novemberi, decemberi napokra való, melengető finomságokat készítettek a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör szervezésében a helyiek. Sült tököt és tökös bélest, valamint ajvárt, birsalmasajtot kóstolhattak meg a jelenlévők, valamint adventi díszeket is csinálhattak.

– Előre dolgoztam, mert nem mertem a kultúrházban nekilátni a főzésnek, ugyanis a sajthoz szükséges birsalmapép 100 foknál is melegebb, s miközben fortyog a fazékban, néha ki is csap belőle, így leforrázhatja a nézelődőket – tudtuk meg Borsiné Engi Katalintól. A zombori asszony rutinos birsalmasajt-készítő, hiszen két évtizede foglalkozik vele. Otthonában kerestük fel, ahol elmesélte ennek a finomságnak a titkát.

A megtisztított, felaprózott gyümölcsöt héjastól tesszük fel vízben főni, kis citrommal, hogy ne barnuljon be. Forrástól számítva körülbelül 15 perc alatt kész. Ezt követően azonnal le kell önteni a levét, amit nem szabad eldobni, mert egy kis cukorral kiváló ivólé lesz belőle. A megmaradt gyümölcshús minden kilójához 70 deka cukor kerül. Addig kell főzni, míg el nem párolog a leve, s közben egyfolytában kavarni kell. Jön a próba: a pépből egy kis kanál kiteszünk egy darabot egy hideg porcelántányérra, ha pár perc múlva kezd megdermedni, akkor jól dolgoztunk. Formába kell tenni, ahol egy napig áll. Ezt követően rácsra borítjuk és piritott dióval fogyasztjuk. A sajt hideg helyen hosszú ideig ehető marad.

Süliné Rácz Emőke az ajvárkészítés rejtelmeibe avatott be minket. A 2 kiló padlizsánt és az 1 kiló kápia paprikát egy nagy vastepsibe rakjuk, s a gáztűzhelyen két rózsát is bekapcsolva sütni kezdjük. Eközben forgatjuk, hogy minden oldala egyenletesen feketére szenesedjen. Ezt követően nylonzacskóba rakva kicsit hagyjuk abálódni, hogy könnyebben lejöjjön a héja. A meghámozott padlizsánt, paprikát fa- vagy műanyagkéssel felkockázzuk. Egy edénybe téve botmixerrel összetörjük, a fokhagymával együtt, majd fűszerezzük sóval és kevés borrsal. Olajat ráöntve addig főzzük, míg az olaj fel nem jön a pép tetejére. Az ajvárt üvegekbe szedjük, a tetejére öntünk egy kis olajat, majd betakarva dunsztoljuk.

A téli esték elengedhetetlen zöldsége a tök. Kiszomboron ebből sem volt hiány. A asszonyok és a lelkes ifjak közösen tisztították meg a tököt. Egy részét tepsibe rakták, s megsütötték. A kevésbé szép darabokat pedig meghámozták, lereszelték, fazékban kis cukorral és fahéjjal megpiritották, majd két nyújtott tésztalap közé téve, bélesnek megsütötték. Amíg sültek, főttek a finomságok, addig Szűcs Zoltánné irányításával szebbnél szebb adventi díszek is formálódtak szerda délután a zombori művelődési házban.

Munkatársunktól. K.