Kedden Hódmezővásárhelyre látogatott Simicskó István, Magyarország honvédelmi minisztere. Erről bővebben itt írtunk.

A politikus később a röszkei gyűjtőponthoz utazott, ahol dr. Lukács Jánossal, Csongrád megye rendőrkapitányával és Seres Józseffel, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal dél-alföldi regionális igazgatójával közösen megtekintette a tranzitzónát. A miniszterrel itt beszélgettünk.

– Hónapok óta kiválóan helytáll mind a rendőrség, mind a katonaság, pedig különösen nagy terhet rótt rájuk az illegális bevándorlás. A migrációt az ország egyedül nem képes megoldani, de úgy gondolom, a lehetőségeinkhez képest mindent megtettünk, a határzárral a magyar embereket, sőt, Európa külső határait is védjük – értékelt a promenad.hu-nak Simicskó István.

A miniszter ismertette, a jövőben szeretné a fiatalok számára vonzóbbá tenni a honvédséget. Az elmúlt időszakban már nőtt a tartalékos katonák száma, de a cél, hogy tovább emelkedjen a számuk. Emiatt a kormány felé előterjesztést is benyújtanak a jövőben.

Az utóbbi időben megjelentek olyan feltevések, hogy visszaállítják a sorkatonaságot. Simicskó István szerint nagy probléma, hogy hazánkban megszüntették az általános hadkötelezettséget. – Személyes meglátásom, hogy érdemes elgondolkozni azon: a fiatalok önkéntes alapon alapkiképzést kaphassanak, és, ha később úgy döntenek, akkor tartalékossá, vagy hivatásos katonává váljanak –  mondta  a politikus.

Megyeri József