A szlovák kormány jóváhagyásának értelmében 21 szlovák katona, valamint haditechnikai eszközök érkeztek Magyarországra, akik a Visegrádi Négyek (V4) hadseregeinek felajánlásai alapján vesznek részt a „Balaton 2015” elnevezésű közös kiképzésen.

A kiképzésen a magyar állomány mellett október 15-e óta részt vesz egy szintén 21 fős cseh logisztikai kontingens is. A közös kiképzésen a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésére való felkészülés és tapasztalatcsere mellett a résztvevő országok katonái gyakorolják az együttműködést, megismerik egymás technikai eszközeit és azok használatát.

Az ünnepélyes fogadáson a szlovák katonákat Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke köszöntötte. Ezt követően Drót László ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese megköszönte a jelen lévő külföldi katonáknak, hogy hozzájárulnak a katonai kapcsolatok erősítéséhez. A parancsnokhelyettes beszédében hangsúlyozta, hogy „a jó katonai együttműködés, amit nemzeteink a NATO, az Európai Unió és a V4 szervezetében folyamatosan gyakorolnak, megteremtették annak az alapját, hogy a jelenlegi helyzetben is sikeresen tudjuk teljesíteni feladatainkat.”

Az októberben kezdődött „Balaton 2015” elnevezésű kiképzés december 15-ig tart.

Forrás és fotók:

Búz Csaba hadnagy