Az OMV Hungária Kft. még 2013-ban indította el az olvasást népszerűsítő kampányát. Eddig 30 ezer darab könyvet gyűjtöttek össze, az ország 16 általános iskolájába jutottak el, illetve összesen 5 ezer kisdiák vett részt ezeken az eseményeken. Hétfőn a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók tagintézményében folytatódott a program. A tornateremben összegyűlt tanulók előtt két népszerű ifjú énekes, Lola és Puskás Peti, a program két nagykövete olvasott fel többek között.

Zenés és humoros közjátékokkal hívták fel a figyelmet az olvasás fontosságára Makón is. Füstös Dávid gitáron kísérte a két énekest, akik irodalmi feladatokat is adtak a gyerekeknek. – Nagyapámnak hatalmas könyvtára volt, így már gyermekként megszerettem az olvasást – árulta el kérdésünkre Lola. Kislányként a Minden napra egy meséből olvasott fel neki lefekvás előtt az édesapja, ha a munkája miatt későn ért haza, s így elmaradt az olvasás, a kis Lola teljesen kiakadt.

Puskás Peti gyermekként legszívesebben sci-fit olvasott. – Most Robert Merle került terítékre, a barátnőmtől nemrég kaptam meg tőle a Védett férfiakat, most azt bújom – tudtuk meg. A fiatal énekes szerint a mai gyerekek körében is népszerű könyv, annak ellenére, hogy a világhálón szörfölnek. – Az ország számos iskolájában megfordultunk a kampány során, így a személyes tapasztalatom is alátamasztja azt, miszerint még mindig nem ment ki a divatból a jó öreg könyv – tette hozzá Puskás Peti.

Minden állomáson más és mást olvasnak fel Loláék. Makón a kortárs magyar gyermekirodalom szerzőinek, így többek között Finy Petrának az írásai kerültek elő. A vidám program után 1000 kötetből álló gyűjteményt is kapott a Bartók iskola könyvtára. A házigazdák részéről Erdei Bori olvasott fel. – Szeretem a könyveket, de azért számítógépezek is – mondta a hetedikes diák. Forrai Réka, aki november 3-án ünnepli 10. születésnapját, legutoljára a Ludas Matyit olvasta. – Magyon tetszett, ahogy a főhős háromszor is visszaadta Döbröginek a verést – fogalmazott Réka.

Munkatársunktól. K.