Napi 12 ezer adag étel, napi 7000 ember – ennyi nagyon leegyszerűsítve a Hód-Menza Kft. működése: amit legyárt és akiket kiszolgál. Mind a 7000 ezer embert megkérdezni, egy fórumra összehívni nehezen kivitelezhető lenne, egyesével megkérdezni őket időigényes. Ezért egy válogatott „bizottságot” hívtak össze – pedagógusokból, szülőkből  és a legfőbb fogyasztókból, a gyerekekből –, akiknek a véleményét egy közös beszélgetés, esetlegesen vita keretében megtudakolhatják.

Dr. Kószó Péter alpolgármester elmondta, hogy tavasszal volt ennek a sorozatnak egy előzménye, amikor egy dietetikussal közösen már összeültek, meghallgatták a véleményeket, és akkor fogalmazódott meg annak igénye, hogy rendszeressé tegyék a konzultációt. A tervek szerint havonta fognak összeülni.

– Mi nagyon komoly háttérmunkát végeztünk az elmúlt években az önkormányzat és a város vezetőinek segítségével, támogatásával, amely lehetővé tette, hogy a mezareform bevezetésekor proaktív magatartást tanúsíthassunk, ami nagyon pozitívan hat mind a Hód-Menza Kft. tartalmi szolgáltatására, mind pedig a megítélésére. Az elmúlt 2-3 hónapban a visszajelzések nagyon pozitívak, ez nem azt jelenti, hogy mi tökéletesek vagyunk, hanem azt, hogy még aktívabban szeretnénk arra figyelni, hogy merre haladnak a fogyasztói szokások – fogalmazott dr. Kovács Pál, a Hód-Menza Kft. ügyvezetője.

Az új élelmezési törvény az egészséges étkek felé próbálja terelni a közétkeztetést, de ahogy a konzultáción elhangzott dr. Kovács Pál szájából, a szakma és a közízlés sokszor nem egyezik. A menüsort ezért finomítani, alakítani kell, hogy az előírásoknak megfelelő és finom legyen, olyan, amit gyerek és felnőtt egyaránt szívesen megeszik.

Az óvodásoktól kezdve, az összes korcsoport képviselőjét külön meghallgatták, milyen észrevételeik, tapasztalataik vannak a közétkeztetéssel kapcsolatosan. Volt olyan, aki mindennel elégedett volt, mások kiemeltek egy-egy ételt, amit nem szívesen esznek meg a gyerekek (például az ovisok a kuglófot lekvár nélkül nem szívesen fogyasztják).

ÉR.