– Kíváncsi vagyok rá, mert még sohasem csináltam ilyent, ezért jöttem el – mondta Jankó Istvánné hétfő délután a kiszombori Ady Endre Művelődési Ház előterében. Ugyanis a Honismereti Téli Esték keretében bárki kipróbálhatta a jógázást. A programot a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör szervezte.

Jankó Istvánné tagja a helyi idősek klubjának. – Nekem a sport, a mozgás most a tánc, ugyanis készülünk egy Ki mit tudra, így sokat gyakorolunk rá – emelte ki az idős asszony, akitől még azt is megtudtuk, hogy a négy unokája is rendesen megmozgatja, mikor ahányan vannak, annyi felé szaladnak. Emellett a községben elsősorban kerékpárral közlekedik, ami szintén igénybe veszi az izmait.

A honismereti kör elnökének, Endrész Erzsébetnek volt egykoron tanítványa Andrási Attila, aki a volt tanára felkérésére vállalta el, hogy több alkalommal is beavatja a zomboriakat a jógázás rejtelmeibe. A fiatalember jelenleg kortárs táncművészetet tanul Salzburgban. – Minden táncnak köze van a jógához, illetve a mindennapi életben is fontos ez a mozgáskultúra – vélte az oktató.

Andrási Attila elmesélte, hogy kiskorában nagyon csodálta azokat, akik ritmikus sportgimnaztikáznak. – Ezen sportolóknak szinte megnyúlik a teste, ahogy a labdával vagy a karikával bánnak, utánajártam, s megtudtam, hogy jógagyakorlatokkal érik el ezt a eredményt – folytatta a fiatalember. Ekkor döntötte el, hogy ő is jógázni fog. Most ezeket az alapvető és egyszerű mozdulatokat mutatta be, illetve még a héten mutatja be a kiszombori kezdő jógásoknak.

Munkatársunktól. K.